Банкеръ Daily

Светослав Бенчев, БПГА:

Новата касова бележка за гориво ще затвори бензиностанции

Българската петролна и газова асоциация предупреди, че може да се стигне до криза на пазара на горива заради въвеждането на новите касови бележки. Експертът от асоциацията Светослав Бенчев прогнозира, че има опасност много обекти да затворят.

"Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство", посочи Бенчев пред bTV.

БПГА поиска среща с правителството, за да обсъдят проблеми и да поискат отсрочка от 2-3 месеца за въвеждането на новите касови бонове. 

Според разпорежданията на финансовия министър Владислав Горанов и НАП от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

Относно повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на тази на суровия петрол. За месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

Светослав Бенчев посочи, че от няколко дни се наблюдава понижаване на цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цената на горивата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във