Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новата индустриална зона в Стара Загора ще бъде готова до следващото лято

До лятото на следващата година ще се роди още една индустриална зона, обеща пред Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди година стана ясно, че по инициатива на Общината в  Стара Загора и на местния бизнес, създаденото в края на март 2018-а общинско дружество „Индустриална зона Загоре“ ЕАД , което беше учредено с капитал от 4 858 269 лв. ( при цена на една акция от 1 лев ) ще прехвърли  възмездно   50 на сто от него на държавното акционерно дружество   "Национална компания Индустриални зони" .

Такова решение прие на 31 май 2018-а  общинският  съвет в Стара Загора. Целта на това партньорство с държавата беше да се осигури необходимото финансиране за реализация  на проекта.

Общината влезе в това съдружие чрез апортната  вноска, която беше направила при неговото създаване -   терен от 115 дка в кв. "Зора", разделен на 11 парцела с площ между 15 000 и 4 000 кв.м., който е в близост до магазин "Метро".  Според направената оценка на предоставените от кметството имоти  те струват  около 5 млн. лева.  Толкова пари  компанията ще получи и  от държавата, за да може да бъде изградена икономическата зона.

Общинската администрация се зае да подготви  идеен проект за индустриалната зона и да  направи Подробен устройствен план  за терена. Той  беше готов в края на миналата година и окончателно влезе в сила в началото на тази.

Чрез финансовата подкрепа на държавата ще може за се реализира  заложената в проекта цел  всеки парцел в зоната да бъде инфраструктурно обезпечен - до него да  бъдат "доведени" електричество, вода и газ.

В  кметството очевидно са преценили, че харчовете , с които  държавата ще подпомогне инициативата му няма да бъдат огромни, тъй като общинските терени са разположени  на място, до което има относително добра пътна и друга техническа инфраструктура.

В първата половина на годината е проведена обществена поръчка за проектиране, а разрешително за строеж е издадено през август. В края на октомври е избран и строител за изграждането на техническата инфраструктура, който вече работи на терена, става ясно от разясненията  на министър Караниколов.

Кой е строителят обаче  остава неизвестно за публиката, тъй като по данните от  информационната система за обществени поръчки ,  съвместното дружество между общината и държавата всъщност  е обявило две поръчки. И двете са с дата 16 август. 

Първата е за “Упражняване на строителен надзор при изпълнение на строително - монтажни работи на обект  „Изграждане на техническа инфраструктура за Индустриална зона „Загоре“  и офертите на фирмите за нея  би трябвало да са отворени на 11 септември. Но  какво е съдържала тя? И  до ден днешен обявление за такъв сключен договор не е публикувано. Прогнозната цена за тази дейност според заданието на възложителя е била 20 833 лв. без ДДС.

Втората поръчка е за  „Строително-монтажни работи по проект: „Изграждане на техническа инфраструктура за Индустриална зона „Загоре“.  Изпълнителят, който и да е той  има следната  задача:

“ Изпълнение на единна концепция за създаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана среда за развитие на индустриална зона „Загоре“. Целите  й  са изграждане на уличната инфраструктура, водоснабдяване, канализация и електро захранване – включително улично осветление на „Индустриална зона „Загоре“, Това е записано  в обявлението, публикувано от  Агенцията за обществени поръчки.

Прогнозната стойност на тази услуга е  2 444 325 лева. При тази поръчка офертите също са били отворени в началото на септември , но и за   нея  до ден днешен няма информация кой е бил победителят в конкурса, има ли подписан договор и на каква цена е подписан.

Може би пречката за това  е чисто административна, но някак нелогично звучи министърът да обявява, че има избран строител, че той вече  работи, а да не се знае кой е той ?! Още повече, че от отварянето на офертите досега са минали цели два месеца.

"Банкеръ" се разрови в скритите страници на Възложителя и откри, че на 3 октомври е било взето решение за възлагане на поръчката на старозагорската "Пътно строителна компания ЕС БИ ЕС" . От решението му става ясно, че за да спечели местната компания от търга са били отстранени четирима участници между които "Трейс груп холд", димитровградското сдружение "ТИ ВИ БИ-Авангард"ДЗЗД, старозагорското "Загоре ПБ 2019" ДЗЗД и "Щрабаг" ЕАД. Спечелилилата фирма е акционерно дружество с регистриран капитал от  416 000 лв. и се управлява от Диана Мандаджиева и Лилия Михайлова. На този етап няма документи, от които да става ясно каква е сумата , с която дружеството е спечелило поръчката и какви срокове за изпълнение е предложило.  

Инак намеренията  за бъдещото развитие на индустриалната зона са повече от оптимистични, тъй като стана ясно, че има възможност  към нея да бъдат  присъединени  и  нови терени, също собственост на общината, с които зоната да бъде  разширена.

Плановете за нея, според  директора  на зоната Радослав Танев,  са паралелно с фактическото й изграждане  да вървят и търгове за парцелите в нея. Този процес   трябваше  да започне през пролетта и предварителен  интерес към зоната  е имало  още в края на миналата година, ако съдим по думите на Танев. Тогава той каза, че се очаква индустриалната зона в Стара Загора  да постави между шест и осем критерия, които трябва да гарантират устойчивостта на инвестициите, но не и да "създават ограничения за инвеститорите" . Сред тях  беше подчертано изискването  закупеният терен да не се препродава седем години, а също така да бъдат поставени и условия  към работната сила в дружествата, желаещи  да се настанят тук. Тогава стана ясно, че инвеститорите били десетина, а двама от тях  работели  изцяло за износ. Един  от тях е от  хранителната индустрия. Интерес проявявала и една  транспортна фирма.

Сега се оказа, че министър Караниколов е информиран само за първия инвеститор, декларирал интерес към изграждане на логистична база в зоната. Това била  старозагорската фирма „Сибиес“, която притежавала  магазини в региона, стана ясно от изказването на министъра  пред Народното събрание.

Проверка на „Банкеръ“ установи, че става въпрос за „Сибиес“ ООД, управлявана от Николай Бинев, който притежава 50% от дружеството, а другите са поделени между Георги и Силвия Ставреви . Фирмата притежава верига от магазини в Стара Загора, а във фирмения й профил е записано, че  „работи в индустрията за Супермаркети и други магазини за плодове и зеленчуци“.

Компанията е създадена през декември 2001 година. В момента  има общо 268 служители. Съгласно последните  финансови показатели, Сибиес ООД отчита увеличение на нетните си приходи от продажби от 23.2% през 2018 година. Общата сума на нейните активи отчита ръст от 38. 46 на сто през миналата година.

Фирмата е популярна  в града заради дългогодишната си безрезервна подкрепа към Баскетболен клуб „Берое“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във