Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новата цена на природния газ за септември ще бъде обявена утре

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) би трябвало утре да утвърди или отхвърли цената на природния газ за септември по искането на държавната компания "Булгаргаз". Това стана ясно от думите на председателя на Комисията Иван Иванов по време на открито заседание.

През август "Булгаргаз" поиска газът да поскъпне с цели 20% през септември, а в началото на месеца енергийният министър Теменужка Петкова нареди на дружеството, чийто принципал е министерството й, да оттегли ценовото си предложение за вдигането на цената от КЕВР, за да могат експертите й да направят проверка. Това на практика вкара целия газов сектор у нас в невиждан хаос.

На 11-ия ден от възлагането на проверката на ценовото предложение за цената на природния газ през септември енергийният министър призна, че "всички компоненти, които формират цената на природния газ са правилно определени и предложената от обществения доставчик „Булгаргаз“ цена на стойност 22,46 стотинки за месец септември е коректно определена."

Така след извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ данни и след направени изчисления, съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от да бъде в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов подчерта, че докладът обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената.

При утвърждаването на цената на синьото гориво КЕВР отчита заявените прогнозни количества от внос за вътрешния пазар, условията по договора между "Булгаргаз" и "Газпром экспорт" и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната газ.

КЕВР ще вземе окончателното решение за утвърждаване на цена за месец септември на закрито заседание на утре. То ще бъде излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във