Банкеръ Daily

Здравният министър Стойчо Кацаров:

Нова вълна ще има, ако не завършим ваксинацията до края на лятото

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и експерти представят план за справяне с пандемията от COVID-19. Представянето беше отложено от вторник за четвъртък.

Документът е разработен заради очакваната нова вълна на разпространение на коронавируса през есента, вероятно към края на септември, според специалисти. Прогнозата е за преобладаващи случаи с делта щам на коронавирус, по-известен като индийски щам.

"Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото", заяви Стойчо Кацаров. "Ако имаше такъв изготвен план юни-юли миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", добави той.

Планът се основава на няколко принципа. Направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

Разпределени са степените на заразяване на населението в четири групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат.  Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във