Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова вълна безработни ще залее пазара на труда в края на май

Докато социалната министърка Деница Сачева твърди, че безработните в страната намаляват, Конфедерация на труда "Подкрепа" обяви, че нова вълна от безработни ще залее пазара на труда в края на май. Причината е, че тогава ще изтекат всички платени и неплатени отпуски на работниците, а на работодателите ще наложи да освободят от доста хора.

Ваня Григорова от КТ Подкрепа предупреди, че голяма част от хората не могат да ползват безлихвен кредит, защото техните работодатели не са платили осигурителните им вноски.  Безлихвените кредити са разрешени и за самоосигуряващите се лица, но там пък проблемът е, че условието да ползват услугата е да имат спад на приходите през последните 3 месеца. Според нея тези мерки остават само проформа и не се изпълняват.

„Надяваме се, минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 лв. на 17 лева. Както и да се премахне ограничението обезщетение за безработица да се получава веднъж на 3 години", каза Григорова в телевизионно интервю. 

Социалната министърка не мисли така. Според нея за ефективността на мярката 60/40 ще се съди спрямо броя на запазените работни места. Към момента тя действително спира появата на безработни. 

"Мерките, които сме предложили за икономически активните хора, все още не се е разгърнала в пълния си мащаб. Всички, които са икономически активни, не искат помощи, а работа. Намалява броят на регистрираните безработни. В момента е около 1300 души дневно. Плащанията към социално слабите и пенсионерите са гарантирани - там не предстоят промени", обясни Сачева. 

Според официалната статистика 72 000 души са запазили своите работни места в кризата. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. За същия период обаче близо 15 000 души са успели да започнат работа. 

Средствата, които които се отпускат по мярката 60/40 се изплащат поетапно. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Министър Сачева заяви, че в момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във