Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова турска инвестиция в България ще осигури до 400 нови работни места

Засилване на търговско-икономическите взаимоотношения и смекчаване последствията от COVID-19 беше темата на разговор между министъра на икономиката Лъчезар Борисов и турския посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок. 

Двете страни постигнаха споразумение за провеждане на сесия на смесената българо–турска междуправителствена комисия в началото на есента, която би могла да бъде съпроводена с бизнес форум, ако епидемиологичната обстановка позволи това. Икономическият министър и турският посланик бяха единодушни, че въпреки спада в търговските взаимоотношения за първото и второто полугодие, данните не са притеснителни и България и Турция продължават да се радват на активно икономическо сътрудничество.

В подкрепа на тези думи Н.Пр. Айлин Секизкьок изтъкна, че вместо да намалят производството си, много турски фирми дори са разширили дейността си по време на пандемията. Тя също така информира за предстояща нова инвестиция в България, която се очаква да разкрие до 400 нови работни места.

Министър Борисов и Н.Пр. Айлин Секизкьок си пожелаха пълно възстановяване на икономиката идната година и набелязаха още търговски цели, по които да работят взаимно.

За първото тримесечие на тази година Турция е на пето място в българския износ с дял от 6.6% /след Германия, Румъния, Италия и Гърция/ и на пето място във вноса с дял 6.4% /след Германия, Русия, Румъния и Италия/.

Стокообменът е бил за 993.6 млн. евро, което означава спад от 5.2% спрямо същия период на миналата година. 

През първото тримесечие на 2020 г. Турция е на първо място по брой пътувания на български граждани. Общото 244 489 туристи са посетили южната ни съседка. В същото време 143 988 човека от Турция са били у нас. 

Южната ни съседка е сред приоритетните туристически пазари и партньори на страната ни. През миналата година общият брой на туристическите посещения от Турция е близо 649 хиляди. Тя е топ дестинация и за българските граждани.

В туризма обаче има още някои ограниченията, които не са преодолени и двете страни страдат от това. Интересът на турските туристи към България продължава да е много голям, те познават добре страната и искат да я посещават повече, категорична бе посланик Айлин Секизкьок преди няколко дни при срещата си с министъра на туризма Марияна Николова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във