Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВА СТРУКТУРА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Макар и с огромно закъснение, представителите на трите власти у нас все пак осъзнаха, че трябва да работят заедно, ако искат да постигнат някакви успехи в борбата срещу корупцията. В резултат на това на 9 март ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между комисиите за борба с подкупите към Министерския съвет, Народното събрание и Висшия съдебен съвет. Новината бе съобщена за БАНКЕРЪ от председателя на комисията Антимафия в парламента Бойко Великов. Именно той ще бъде председател на бъдещия координационен съвет, а негови заместници ще станат министърът на вътрешните работи Румен Петков и заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков.
Една от задачите на съвета ще е да помага за по-бързия обмен на информация между правителството, Народното събрание и Висшия съдебен съвет, поясни Великов. Предвижда се също новата структура да разглежда сигнали за корупция, които са от обща компетентност.
За разлика от парламентарната и съдебната комисии, тази към Министерския съвет бе създадена съвсем неотдавна - след приемането през февруари на доста критикуваната правителствена Стратегия за борба с корупцията. Тя се ръководи от Румен Петков, в нея влизат още колегата му от правосъдното ведомство Георги Петканов и министърът на държавната администрация Николай Василев, но досега е провела само едно заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във