Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова стратегия предвижда затваряне на електроцентралите на лигнитни въглища в Гърция

Правителството на Гърция планира да разработи нова национална стратегия за енергетиката, околната среда и климата още преди края на тази година, отбеляза премиерът на страната Кириакос Мицотакис в своята реч пред Общото събрание на ООН. Тя ще включва забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба и затваряне на електроцентралите на лигнитни въглища.

Гърция е сред водещите страни в света по производство на лигнитни въглища. Находища на лигнитни въглища и железни руди са концентрирани основно в северозападната част на страната. Природните и климатичните условия в Гърция са подходящи за използване на възобновяеми енергийни източници.

В областта на енергетиката страната е нетен вносител на нефт, природен газ и електроенергия, като България е основен чуждестранен доставчик на електрическа енергия. Разпределението на производството на ел.енергия според видовете енергийни източници по данни за миналата година е както следва: от лигнитни въглища - 29% (14.907 GWh), от природен газ - 28% (14.136 GWh), от ВЕЦ - 10% (5.051 GWh), от ВЕИ (фотоволтаични и вятърни паркове, биомаса) - 12% (6.378 GWh), баланс на междусистемните връзки: 12% (6.279 GWh), производство в мрежата: 9% (4.734 GWh). През миналата година се отчита леко увеличение на дела на ВЕЦ (3%) и на ВЕИ (1%) в енергийния микс и намаление на дела на производството от природен газ и лигнитни въглища (с по 2% съответно) в сравнение с 2017-а. Следва да се отбележи, че се отчита значително свиване на дела производството на електрическа енергия от лигнитни въглища в сравнение с 2016 г, когато той е възлизал на 48 процента. Същевременно сред енергоносителите се запазва висок делът на нефтените продукти (дизел), които се използват масово за битово отопление.

Климатичните промени, бежанският проблем, кипърският въпрос, отношенията с Турция, но и европейската перспектива на Западните Балкани бяха другите теми, на които акцентира Кириакос Мицотакис, съобщава скопският "Независен весник".
Гърция ще продължи да подкрепя усилията на всички страни от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз, доколкото те изпълняват своите международни ангажименти към тази общност от държави, както и своите ангажименти към съседните страни, отбеляза гръцкият премиер.
Бежанският проблем продължава да виси със страшна сила над Гърция. Страната не може сама да понесе товара на мигрантите и е необходим колективен подход със справедливо разпределение на отговорностите в рамките на Европейския съюз, категоричен е Кириакос Мицотакис. Както и спазване на договора между ЕС и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във