Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова схема срещу задръстванията в София

Столична община ще решава проблемите със задръстванията и мръсния въздух в София с довеждащ транспорт до станции на метрото. Експерти разработват концепция за новата транспортна схема. Общинарите започват реализацията на проекта с тест на малък 6-метров автобус, преди да обявят поръчка за закупуването на 30 броя електробуси за общо 30 млн. лв. За тях се кандидатства по програма "Околна среда" – по оста за по-чист градски транспорт в общини с мръсен въздух. 

През седмицата кметицата Йорданка Фандъкова  присъства на представянето на тестовия електробус.  След Мюнхен превозното средство ще бъде тествано в столичните квартали „Овча купел“ и „Люлин“. Електробусът е с нулеви емисии, климатизиран, има зарядни за телефони и WiFi, пригоден е за хора с двигателни затруднения и майки с колички. От миналата година по линии № 9 и № 309 се движат първите за София 20 електробуса, а тази есен ще бъдат доставени още 15.

На последната сесия на Столичния общински съвет бе прието предложението на Фандъкова Столична община да кандидатства за безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да повиши качеството на атмосферния въздух в София. Целта е да се получат 218 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" за купуване на  електробуси, трамваи и тролеи.  То е конструирано в три отделни проекта. Първият е за 30.3 млн. лв. и е в партньорство на Столична община със "Столичния автотранспорт". С тези пари ще се купят 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за "довеждане" на пътници до метрото и трамвайната мрежа. Вторият проект е със "Столичния електротранспорт", с който общината ще кандидатства за финансиране на 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят дизеловите автобуси по линии на градския транспорт. В проекта се кандидатства и за втора позиция – доставка на 30 нови съчленени тролейбуси. Те ще сменят старите тролеи по линии № 6, 7 и 11. Общата сума по този проект е 90 млн. лв. Третият проект на Столичната община е за купуване на 25 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линии № 4 и 18. Те ще струват 97.7 млн. лв.

В началото на юни правителството прие програма за решаване на проблемите с качеството на въздуха и обяви, че общините ще получат 700 млн. лв. за целта. С приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във