Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВА СЕЧ НА ПРОЕКТИ ПО САПАРД

Мога да изпиша цели томове, ако искам да разкажа за ходенето по мъките, откакто реших да поискам финансиране по програма САПАРД. От 30 години съм в туристическия бизнес и реших да построя хотел и механа в центъра на Банско, които станаха прословути с отказа на чиновниците да одобрят обекта, разказва пред в. БАНКЕРЪ Иван Мацурев - предприемачът, решил лично да уведоми Брюксел за чиновническия рекет по пътя към евросубсидиите. На пръв поглед - нищо необичайно няма в историята на проекта, първоначално оценен на 360 хил. лв., впоследствие - на 180 хиляди, а накрая с отказ за каквото и да било съфинансиране от страна на държавата. Причината за отказа е, че проектът не е изпълнен по предназначение, само дето човекът две години инвестира и работи, без да знае, че отдавна е изключен от надбягването за европарите. Междувременно изпълнява стриктно всички изисквания за набавяне на безумни документи. Наложило се дори управителният съвет на застрахователно дружество Виктория да свика извънредно заседание, за да промени общите условия по договора му, защото в застраховката на имуществото трябва да фигурира и защита при удар от животно. Да се чуди човек къде да го намери това животно - дали в къщата за гости в центъра на Банско, дали в прилежащата механа! Но и това условие било изпълнено. Следва въвеждането на консултант в схемата (за да мине успешно проектът пред комисията!) и поредно бръкване в джоба с още 45 хил. лв. за висококвалифицираната услуга на Дакон трейд интернейшънъл къмпани, 99% собственост на Дебора Кнежевич, с управител Стефчо Данчев. Семейният хотел и заведението са открити още през 2004 г. и, както се полага - комисия от служители на Държавен фонд Земеделие минава, за да провери дали обектът отговаря на предварително направения план, а собственикът (до гуша потънал в заеми от банки) очаква
здравото рамо на САПАРД
Но времето тече и отчаяният банков длъжник изпраща жалба до чиновниците в София, на която не получава никакъв отговор. Следва втора жалба, която по време съвпада със скандалите около неясните пари на заместник-директора на фонд Земеделие Красимир Неделчев и прокурорската намеса (която също не е ясно как ще приключи). Тогава се усъмних, че в дирекцията на агенция САПАРД нещо става, разказва злополучният български предприемач. След като изпраща нотариално заверена покана да му изплатят полагащата се субсидия, по време на лична среща със заместник-шефа на агенцията Владимир Карамишев научава, че двете му жалби са се преплели. А къде се намират молбите не се знае, защото завеждащата архива чиновничка е в отпуск. Следват и неясни обяснения, че е пуснато писмо с обратна разписка до някакъв адрес в Банско, само че то така и не е стигнало до жалбоподателя Иван Мацурев. Сега той е решил да прежали поне още 3 хил. лв. (колкото струва започване на дело срещу държавната администрация, отговорна за случая).
В крайна сметка
обосновката за отказ да се субсидира проектът
е защото дървените маси, купени за заведението, са широки по 1.10 м, а не според плана - по 1.20 м, а на таванския етаж на хотела вместо прозорец е иззидана врата към тераса. Направих тази промяна в движение, защото видях, че се открива страхотна гледка към Пирин, но и за миг не ми е идвало наум, че с това променям фатално първоначалния проект. Има много подобни случаи в града ни, но на мен ми съкратиха 20 години от живота, жалва се банскалията. Междувременно няколко души са му предлагали връзките си (срещу солидна сума), за да получи проектът му одобрение.
Пчеларски саги
За Бога, братя, не играйте по САПАРД, перифразира известното обръщение на експремиера Димитър Попов Стоян Кочев от Силистра. Той е изгорял с едногодишен кредит от БУЛБАНК за 135 хил. лв., които с лихвите достигат 160 хилядарки. Младият човек зарязал престижна професия - търговски представител на големи международни компании, за да направи собствен бизнес. Стартира амбициозно с най-големия пчеларски проект на Балканите, за който на 23 октомври 2004 г. си стискат ръцете с шефа на държавен фонд Земеделие Асен Друмев. На площ от 40 дка разполага 1500 пчелни кошера, редом с професионално оборудване за обслужването им. Даден му е срок от шест месеца, за да изпълни проекта на стойност 590 хил. лв., за което трябва да получи субсидия от 252 хиляди. Успява да се справи. В движение плаща на чиновници, които открито му искат 7 хил. лв. рушвет. Отделно 10-те процента за консултантски услуги. Първата комисия одобрява изцяло изпълнението, но очакваните пари от САПАРД така и не пристигат. Те били планирани за консумативи, с които да се подхранят пчелите за зимата. Следват мишата напаст и суровата зима на 2005 г., когато близо половината от благородните насекоми са изядени от мишки или измръзват. Въпреки жалбите до фонд Земеделие и информационните меморандуми, които Стоян Кочев прави, след девет месеца втора проверка на чиновници от фонда установява загубите и не одобрява субсидиране по проекта. Дори един от тях съчувствено му казал, че тук не е Дания, за да го субсидират в случай като неговия. А уж там имало нещо гнило...
Аналогичен е случаят на друг пчелар - Илия Павлов, който заплати с инфаркт надеждата, че САПАРД ще даде зелена светлина за бизнеса му. Други, както ги наричат бенефициенти по програмата, се оплакаха, че на одобрени проекти е отказано финансиране заради неточности от типа на - различен цвят и вид на плочките в цеха. Или защото вратата на хладилната камера е с един сантиметър по-широка от първоначално предвидения проект.
От началото на действие на предприсъединителната програма на Европейския съюз през 2001 г. досега са отказани
субсидии на повече от 285 предварително одобрени проекта
на стойност над 100 млн. лева. Зад всеки един от тях стоят реални човешки съдби. Ще припомним и схемата за изнудване на Емил Желев, която гръмна в пресата преди месец. Тогава консултантът Марио Башев, собственик на Еврофонд Консулт и Фючърконсулт, поиска 100 хил. лв., за да получи проектът му благословията на държавните чиновници.
Надига се втора вълна на недоволство
от прилагането на програма САПАРД в България. За първата, когато близо година и половина беше замразено субсидирането на проекти, сключени по съкратената процедура, в. БАНКЕРЪ вече писа.
Новата еничарска вълна, подготвена и реализирана от чиновници на държавен фонд Земеделие, набира скорост, а мнозина предприемачи вече изгоряха с непосилни банкови кредити и неизплатени субсидии, отказани с мъглявата формулировка несъответствия с първоначалния план. Всеобщо е мнението, че липсва механизъм за точна и обективна оценка на изпълнението на проектите, а корупцията идва от неограничената власт на чиновници над предприемачите. Докато министърът на земеделието Нихат Кабил твърди, че програма САПАРД е една от най-успешните в присъединяването на България към Евросъюза и дори въведе безплатен телефон за оплаквания на граждани, определени държавни служители в подопечното ведомство стават милионери в зелено.
Схемата не е много сложна
и за нея се сещат всички освен чиновниците, които вече достигат митичната слава на митничарите.
Основната част от агенция САПАРД са отделите Европейски схеми и Европейско финансиране. В първия се разглеждат проектите на кандидати за държавна субсидия, оценяват се и се определя общата рамка на съфинансирането. Следва сключване на договори между фонд Земеделие и селскостопанските производители и преработватели, като проектът предварително се оценява според определени критерии, оповестени в наредби на агроминистерството.
Във втория отдел се оценява вече извършената от предприемача инвестиция и държавното съфинансиране на проекта. Каква сума обаче ще получи бенефициентът, както и дали изобщо ще получи финансиране зависи от това как ще бъде отчетено изпълнението и съответствието с първоначалния план на проекта от служителите на отдел Европейско финансиране. Хипотетично - ако служителите отчетат нулево изпълнение, без значение какви са реалните инвестиции, бенефициентът получава писмо с отказ за плащане. Обратно - ако служителите отчетат максимално изпълнение на инвестицията, заслужилият предприемач ще получи максималната субсидия. Често тези заслуги се заплащат по точно определена тарифа. Отказът също се заплаща - но горчиво и за сметка на много нерви и уговорки с банките кредитори. Така
властта на отдел Европейско финансиране става абсолютна
и неоспорима, а неговият началник Петър Михайлов може да се изживява дори като феодал. Колко голяма е територията му на владеене решава отдел Вътрешен контрол Европейски схеми. Ръководените от шефа Денислав Николов чиновници досега обаче не са открили никакви нарушения като изтичане на класифицирана информация, с която може да се манипулират потърпевши предприемачи. А фактите говорят за друго. Наскоро 12 недоволни, заради отказ за субсидиране фермери, изпратиха протестно писмо до министъра на земеделието Нихат Кабил. В него те описват корупционната схема в администрацията, обслужваща програма САПАРД. В нея отново е
замесено името на Марио Башев
собственик на две консултантски фирми и случайно роднина на заместник изпълнителния директор на фонда Владимир Карамишев.
Предприемачите твърдят, че при проверка на място служители на отдел Европейско финансиране установяват някакъв реален или измислен проблем по проекта, който следва да се финансира. Тази информация се съобщава на консултанта Марио Башев, който отива на среща с бенефициента с конкретно искане за пари срещу позитивно разглеждане на проекта. Ако предприемачът откаже - следва и писмо с отказ от агенцията, а ако приеме - очевидно се взема благоприятното решение. Но тъй като отделът има петима служители, едва ли е възможно консултантът да работи едновременно с всички тях, за да получи класифицираната информация. Остава логичният път - информацията да идва от началника на отдела Петър Михайлов и/или ресорния заместник-шеф на фонд Земеделие Владимир Карамишев. За последния е известно, че няма поддръжка от нито една от парламентарните сили. Странно, но случаят напомня за надпартийната личност на Вальо Топлото, само че от бенефициенти по САПАРД могат да се изцедят значително по-тлъсти суми, отколкото от столичани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във