Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова програма създава възможности за използване на хидроенергийния потенциал на страната

Днес от 13 часа ще бъде дадено началото на изпълнение на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", чиито програмен оператор е Министерството на енергетиката. По време на събитието, което ще се състои в НДК, ще бъдат представени отделните области на подкрепа, както и опитът на норвежкия и исландския партньори. Предвидени са и двустранни срещи за създаване на партньорства между потенциални бенефициенти от България и партньори от норвежка и исландска страна.

Парите по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" са от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година. Тя разполага с ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. Това е двойно увеличение на средствата спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.

По програмата ще се приемат проектни предложения за ефективно използване на хидроенергийния потенциал; оползотворяване на геотермалната енергия за отопление или охлаждане, както и за промишлени цели;  рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура; подобряване на енергийната ефективност в сгради; обучения по енергиен мениджмънт и други.

Припомняме, че през първия програмен период на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" с предоставените от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 повече от 15.6 млн. евро бяха финансирани редица проекти в областта на енергийната ефективност, производството на екологични горива, обучението по енергийна ефективност и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във