Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова програма ще помага на фирмите да излязат на фондовата борса

Нова облекчена програма ще помага на фирмите да излязат на фондовата борса. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков по време на форум.

"Сега стартира и нова ваучерна програма на стойност от 5000 до 20 хиляди лева, те ще бъдат за информационни и комуникационни услуги. Ресурсът е над 9 млн. лева, а целта е да се подкрепят 450 компании", каза Таков, които представи финансовите стимули, с които подпомагат компаниите да стъпят на чуждия пазар, както и ваучерни стимули, с които да се подпомогне на компаниите да излязат на българската фондова борса. 

Той подчерта, че не е имало интерес към предишната програма. Само една компания е била кандидат за ваучер от 50 000 лева, колкото са разходите на едно дружество по пътя до излизането към фондовата борса. За съжаление тя не е покривала задължителните изисквания, за да получи сумата. 

"Сега като се реорганизира тази програма ще се финансира от Оперативната програма по иновации и конкурентоспособност“, добави Таков.

На 20 ноември започна пилотното издание на ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на малките и средните предприятия.  Ще бъдат предоставяни два типа ваучери за безвъзмездна помощ към бизнеса: тип 1 на стойност 5 000 лева, които представителите на малките и средните предприятия ще могат да използват за изработка на сайт или приложение, както и тип 2 на стойност 20 000 лева за производствени и логистични дейности, както и за взимане на мерки за кибер и информационна сигурност.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във