Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова процедура ще подпомага малките фирми

Държавата ще осигури още една процедура и ресурс за оборотни средства в помощ на малките предприятия. Това каза на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов след среща с работодателски организации и синдикати.

"Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано", обясни министърът.

По думите на Борисов на срещата е било дискусионно кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100%, а таванът продължава да е предмет на дискусия - 50 000 или 100 000 лева.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

"Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микро предприятията да получават до 15 000 лв., малките – до 30 000, а средните – до 75 000 лева. Индикативният бюджет е 82 млн. лева.“, посочи министърът.

Ресорното министерство ще управлява близо 400 млн. лв., идващи по европейската програма преодоляване на коронакризата "React EU". По тази линия и със средства по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще се отпускат пари за оборотни средства. Отделно ще се финансират проекти за дигитализация, иновации, инвестиции за растеж и др. на малкия и среден бизнес като при тях ще се изисква съфинансиране от 20%. Борисов обяви, че ще има нужда от законодателна промяна, за да може средствата да стигат максимално бързо до фирмите.

"Не очакваме спадове от 20% за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза", допълни той. Прогнозата е спадът да бъде под 7%, като всичко се очаква да бъде възстановено през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във