Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова отсрочка за концесията на "Летище София"

Срокът за подаване на оферти за концесията на най-голямото международно летище у нас отново се отлага, научи "БАНКЕРЪ". На 19 януари в официалния вестник на Европейския съюз е публикувано обявление, че потенциалните кандидати могат да подават офертите си до 19 май (петък), а отварянето им ще стане на 22 май (понеделник) от 11 часа. Тази отсрочка на практика ще позволи с този горещ картоф да се занимае не служебното, а следващото избрано след избори правителство. Това е вече четвъртото поред удължаване на сроковете по процедурата. 

Първоначално имената на потенциалните инвеститори трябваше да са ясни през септември 2016 г., след което сроковете бяха отложени първо до 18 ноември по настояване на потенциални кандидати, а впоследствие след подаването на оставка на правителството на ГЕРБ крайният срок бе удължен до 14 декември, а след това и до 31 януари 2017 година.  

Процедурата за концесията на летище София е за 35 години и беше гласувана на Министерски съвет на 20 май 2016 година. Очакваната финансова полза за държавата за целия й 35-годишен период е 2.676 млрд. лв., а минималната годишна такса не може да е под 9.9 млн. лв. От кандидатите се изисква да направят и инвестиции в аерогарата, за поне 306 млн. лв. Основната идея обаче е да има първоначално концесионно плащане от минимум 550 млн. лв. без ДДС, което да се използва за покриване на задълженията на БДЖ към своите фирми кредитори. При тази несигурна ситуация с концесията ще трябва да се търсят други варианти за спасяване на железницата. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във