Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова организация на движението ще извежда ТИР-вете извън трасето на АМ "Марица"

Възложено е изработването на проект за организация на движение за пътна връзка „Генералово“ - автомагистрала „Марица“ към път I-8, която ще даде възможност при необходимост тежкотоварните автомобили да се пренасочват и да изчакват на първокласния път, без да пречат на останалите пътни превозни средства на АМ „Марица“, и ще допринесе за подобряване на пътната обстановка по магистралата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на въпрос за построяване на паркинг за тирове на ГКПП „Капитан Андреево“ при участието си в парламентарния контрол.

Регионалният министър каза още, че участъкът от първокласния път – от връзката с автомагистралата до пътен възел „Капитан Андреево“, където моторните превозни средства се включват обратно в АМ „Марица“, е с дължина 2 км и е с трилентов габарит. Той е в добро състояние и ако през зимния период се установят компрометирани места по настилката, те своевременно ще бъдат ремонтирани. В него има съдове за смет и два частни паркинга със заведения към тях, които са оборудвани със санитарни възли.

Проектът е съгласуван в Агенция „Пътна инфраструктура“ и в началото на декември 2019 г. е внесен за разглеждане в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Хасково. След съгласуването му ще бъдат монтирани необходимите пътни знаци, а хоризонталната маркировка ще бъде приведена в съответствие с проекта.

Петя Аврамова обърна внимание, че изграждането на зона за изчакване с достатъчно паркоместа за тежкотоварни автомобили в близост до пункта е в компетентността на повече от едно ведомство, като МРРБ и АПИ са готови да се включат в решаването на този проблем. Агенцията също така съдейства на частни инвеститори при реализацията на проектите им за изграждане на крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях при постъпване на заявление като издава разрешения за специално ползване на пътищата.

Приветстваме такива частни инвестиционни намерения за изграждане на паркинги, на обслужващи зони в тях, включително оборудвани със санитарни възли и със заведения за хранене. Ще подпомогнем всеки инвеститор, който има желание да изгради такъв паркинг, каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във