Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова консолидация на световния тютюнев пазар

British American Tobacco (BAT) отправи оферта за сливане с щатската тютюнева компания Reynolds American на стойност 47 млрд. долара. Ако сделката бъде осъществена, това ще доведе до създаването на най-голямата публично търгувана тютюнева компания в света и ще даде на BAT контрол върху популярни марки цигари като Lucky Strike и Camel, съобщи Ройтерс.

BAT вече притежава 42% от Reynolds, като предлага 56.50 долара за акция за останалия 58-процентов дял. От британската компания посочват, че консолидацията ще ги превърне в пазарен лидер както в САЩ, така и в останалата част от света. Компанията планира да затвърди позициите си в Русия и Турция, където търсенето на западни марки цигари продължава да расте.

Главният изпълнителен директор Никардо Дюранте коментира, че след придобиването BAT ще бъде най-голямата тютюнева компания по нетен оборот и оперативна печалба. Дюранте определи офертата като „логичното продължение“ на отношенията между двете компании, допълвайки, че сливането ще даде възможност на всички акционери да получат дял в „една по-силна, наистина глобална компания за производство на тютюн и тютюневи изделия от ново поколение“.

Британската компания обаче уточни, че ще предприеме последващи действия по сливането, само ако то е подкрепено и от борда на директорите на Reynolds.

BAT отчете ръст на приходите от 8.1% за деветте месеца до края на септември, а след новината акциите поскъпнаха с 2.3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във