Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова жп линия за 185 млн. ще свързва гарата и летището в Бургас

Нова жп линия за 185 млн. лева ще свързва гарата и летището в Бургас. Крайният срок на проекта е октомври 2023 г., като изпълнението му е заложено в програма "Транспортна свързаност", която е в процес на одобрение от Европейската комисия. 

 

До края на месец юли ще стартира обществена поръчка за изготвянето на проекта. Той ще включва всички подготвителни дейности преди започване на реалното строителство. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на своето посещение на жп гара Бургас.

Тодоров, заедно с генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски, дадоха "зелена светлина" на проекта за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по направлението от Пловдив до Бургас.

"Системата за управление на железопътния трафик цели постигане на оперативна съвместимост на жп мрежите в Европейския съюз. С внедряването ѝ се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния транспортен пазар в Европа", заяви министърът.

В рамките на своето посещение в града служебният министър присъства на проверка на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за нерегламентиран превоз на пътници на летище Бургас.

Засилените проверки са част от мерките, разпоредени от министъра, за нова организация на контролната дейност в агенцията. Тя е базирана на ежедневни ротации на служителите, както и засилен контрол над нерегламентирания превоз на пътници в районите на летища и Гранични контролно-пропускателни пунктове на територията на цялата страна.

На министъра беше докладвано, че при проверени 11 таксита, при 2 са открити нарушения. Проверките продължават през целия ден съвместно с ГД Гранична полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във