Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова инвестиция за 40 млн.лв. в Тракия икономическа зона

Сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите получи днес  „Интерлинк Груп“ АД. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификата на Здравко Линкин, председател на Съвета на директорите на компанията по време на първата копка на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади. Новият завод ще бъде изграден в с. Радиново - индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона.

Размерът на инвестицията възлиза на 39 705 000 лева. Теренът върху част от който до лятото на следващата година ще бъде изградено първото предприятие от 22 500 кв. м.,  е с общата площ от 200 000 кв.метра. Първоначално то ще е с годишен капацитет 10 000 тона алуминиеви профили с широки архитектурни решения, съобщи директорът на Връзки с обществеността на „Клъстер Тракия икономическа зона“ - Катя Стайкова

Инвестиционният проект ще се реализира от фирмата-майка „Интерлинк Груп“ АД, а самото производство ще осъществява дъщерното дружество „Профилинк“ ООД. Изпълнител на обекта е „Сиенит строителна група“ ЕАД, а проектът е поверен на арх. Георги Стоянов, управител на "Архитектурно дизайнерско студио".

По план до първия завод в рамките на следващите десетина години трябва да бъдат построени още три производствено-складови халета. По своите параметри базата на „Профилинк“ се очертава като най-голямата в този сектор на Балканския полуостров.

Заводът ще бъде smart, с висока степен на автоматизация.“, съобщи  пред медиите председателят на СД на „Интерлинк груп” АД Здравко Линкин.

Ще бъдат разкрити 150 нови работни места. Ако тази инвестиция се беше случила преди няколко години, тогава щяха да ни трябват минимум 500 души персонал. Първоначалните ни намерения бяха новият завод да бъде позициониран извън България, но се оказа, че е по-скъпо и трудно за управление като производство. Благодарим на всички институции и на екипа на Тракия икономическа зона, които много помогнаха за реализиране на този проект“, допълни предприемачът. „Целта ни е да се конкурираме със световно известните производители на този тип прозоречни системи. И да ги изпреварим“, подчерта Линкин. „Профилинк“ ООД в момента е в топ 10 на европейските производители на PVC профили.

Днес е един слънчев ден за Пловдив и областта – и в преносен, и в буквален смисъл“, приветства министър Лъчезар Борисов. „Сертифицираните инвеститори за последните четири години на територията на Пловдивския регион са създали над 1000 нови работни места и са вложили половин милиард лева“, посочи икономическият министър.

Община „Марица” е шампион по сертифицирани инвеститори“, не без гордост заяви кметът Димитър Иванов.

 „Партньорството между бизнес, община, правителство, областна администрация дава своите плодове. Заради вложението на пловдивската фирма „Интерлинк Груп“ държавата поема ангажимент да изгради инфраструктура – път до околовръстното шосе. Това ще е комфорт за жителите на Костиево и Радиново – в момента големият трафик за индустрията от този район минава през селата“, посочи кметът.

За тази година са планирани още три големи инвестиции на територията на индустриална зона Марица на обща стойност около 100 милиона лева“, съобщи Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

На събитието присъстваха още заместник-областният управител Петър Петров, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, Йордан Фиданов - управител на „Профилинк“ ООД, Теодор Линкин - член на СД на „Интерлинк Груп“ АД. Сред официалните гости бе и Дани Каназирева, водач на листата кандидат-депутати на ГЕРБ - СДС в Пловдивска област от гражданска квота, която в момент е в отпуск като Областен управител.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във