Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова инициатива дава подкрепа на стартиращи фирми, борещи се с COVID-19

Сътрудничеството в различни дейности, насочени към стимулиране развитието на всички сектори в икономиката на страната чрез подкрепа за стартиращи предприятия е особено важно днес. Разработването на иновативни продукти и услуги, както и разширяване на съществуващите и излизане на нови пазари, е една от възможностите за подкрепа на стъртъп общността у нас.
Крайната цел във всичко това е да се създаде предприемаческа култура във всяко градче у нас и да направим така, че да изместим фокуса на българската икономика от аутсорсинг услуги към разработването на продукти, които добавят стойност и могат да бъдат продавани по света.
Досега инвеститорите са се отнасяли към стартъпите като към умалени версии на големите компании, но вече разбираме, че това просто не е правилният подход. Големите компании използват познати бизнес модели, а стартиращите фирми са временни организации, които търсят мащабируем и повтаряем бизнес модел. Така че това са едни млади момичета и момчета, които мечтаят и  правят планове как да променят света или поне да създадат бизнес, които да подобри средата, в която живеем.
В момента, една от сферите, в които най-много се инвестира, е именно медицината. Тъй като там всичко се случва по-тромаво, има нужда от иновации. Ето например, ако искаш да си вземеш болничен лист, трябва да отделиш един ден, за да го направиш, което е безумно пилеене на време. Но това е само една от многото възможност, която чака предприемачите с умни идеи.
В тази ситуация "Българска фондова борса" АД заедно с Българската стартъп асоциация (BESCO) подхващат инициатива в подкрепа на стартиращи фирми, които предлагат продукти или услуги с потенциален принос в ограничаване на негативното въздействие на пандемията от COVID-19. Целта на инициативата #fightCOVID19 е да популяризира благородната мисия на тези компании, като насочи вниманието към специфичните им проекти.

Докато коронавирусът парализира ежедневния ни живот, десетки будни български стартъпи търсят решения в битката с пандемията и се нуждаят от подкрепа за тяхната работа. "Тяхното постоянство е вдъхновяващо и важно! Ние от БФБ и BESCO сме убедени, че като даваме видимост на такива компании и ги подкрепяме - подаваме ръка на стартъп екосистемата и бъдещето на страната ни. Вярваме, че всеки, който споделя каузата, ще се присъедини към нас. Ще преминем заедно през тази пандемия, като общност от създатели и поддръжници!", казва Маню Моравенов, изпълнителен директор на "БФБ-София".

А чрез използването на различни технологични достижения можем да минимизираме негативните ефекти, които сегашната ситуация създава. Българските стартиращи иновативни компании разработват решения за справяне с различни предизвикателства от ежедневието ни. "Вярваме, че съвместните ни усилия с БФБ и BVCA ще помогнат на много хора в България да преминат по-леко през този период, възползвайки се от приложенията разработени от български инженери", отбелязва Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO.

От Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) също застават зад тази инициатива, създадена в помощ на бизнеса и обществото по време на пандемия. "Вярваме, че има нужда да се търсят алтернативни механизми за подкрепа на иновативни компании и предприемаческата екосистема в България", коментират от асоциацията.

Стартъпите, част от инициативата към момента са: Micar Innovation, Naicoms и Tiger Technology като предстои постепенно да бъдат включвани и други.

От години България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. Не случайно страната ни през последните години е в Топ 10 на международни класации, които оценяват възможностите за създаване на стартъпи и  за привличане на стартъп бизнеси в България, за привличане на аутсорсинг индустрии и рисков капитал в тези нови прохождащи производства. за създаване на стартъпи в света

Дали ще продължава тази тенденция и дали ще има нов поглед върху тези проблеми? Това е напълно възможно да се случи, тъй като има хиляди млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи, които са впрегнали своите умения и знания в търсене на отговор на предизвикателствата около нас и на начини всички иновативни технологии да служат на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във