Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нова индустриална зона ще има между Велико Търново и Момин сбор

Нова индустриална зона ще се оформи западно от Велико Търново през следващите няколко години. Бизнес районът ще бъде създаден в посока към село Момин сбор, с паралелното строителство на магистрала "Хемус" и високоскоростния път от Русе до старата столица.
Реализацията на двата приоритетни национални проекта за стратегическата инфраструктура ще позволи разрастването на Западната индустриална зона, в чието цялостно обновяване община Велико Търново вложи над 1.6 млн. лева европейски средства, а проектът бе реализиран от досегашния кмет Даниел Панов и екипа му.
За реализацията на плановете за новата индустриална зона Общината и регионалното министерство работят в две направления - реконструкция и разширяване на шосето към село Шемшево, и преустройството на сега съществуващия път до село Момин сбор в четирилентово трасе. Именно край селото ще преминава скоростният път Русе - Велико Търново, а по него ще се излиза и към магистрала "Хемус".
В крайна сметка целта на всички тези инвестиции са старопрестолният град и общината да предлагат все по-добро качество на живот, да продължи развитието на съвременни условия за бизнес и инвестиции, а иновативните производства с висока добавена стойност да бъдат във фокуса на подкрепата от страна на администрацията.
Именно с тази насоченост е и проектираният от Даниел Панов и екипа му бизнес-инкубатор на територията на бившето Сержантско училище. Първата стъпка вече е факт с прехвърлянето на терените и сградите на Общината.

Велѝко Тъ̀рново е център на едноименната област, както и на Северен централен регион. През 1963 г. пред него е добавено „Велико“ в чест на предишната слава на града. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център.

Градът е разположен по поречието на река Янтра. В него се пресичат главни пътища, свързващи Източна със Западна България (Варна – 223 км, София - 220 км) и Централна Европа с Мала Азия (Русе - 107 км, Капитан Андреево - 209 км). През Велико Търново минава европейският транспортен коридор №9. В съседния град Горна Оряховица (на 7 км) се намира Летище „Горна Оряховица“ и най-голямата железопътна гара в Северна България.

Първият влак в града пристига през  1901 година и е тържествено посрещнат. Над река Янтра са издигнати два железопътни моста. Във Велико Търново има три гари: Централна, Трапезица и Товарна.

През Велико Търново минава жп линията Русе - Стара Загора. Има редовни влакове за Горна Оряховица, Русе, Плевен, София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Свищов.

Заедно с околните населени места (Горна Оряховица, Лясковец и други) градът образува агломерация с население над 128 867 човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във