Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов заместник в икономическото министерство

С трети заместник-министър ще се обзаведе Министерството на икономиката. Това стана ясно, след като през седмицата правителството одобри измененията  в устройствения  правилни на  воденото от Емил Караниколов ведомство.

Името на новия началник засега не е известно, но в публичното пространство се лансира тезата, че той ще бъде предложен от хората на Красимир Каракачанов. В момента министърът Емил Караниколов има двама заместници. Единият е Александър Манолев от квотата на ГЕРБ, а другият е Лъчезар Борисов, който запази поста си от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Тъй като Законът за администрацията не позволява увеличаване на общата численост на служителите в министерството, разширяването на политическия кабинет на Караниколов ще стане за сметка на едно място в дирекция "Финанси и управление на собствеността".

През последните години икономическото министерство бе натоварено с доста правомощия. Под неговата шапка е и Държавната консолидационна компания, която е принципал на  десетки държавни дружества, между които ВМЗ "Сопот", "Кинтекс" , "Авионамс", "Ел Би Булгарикум“ и др. Само преди десетина дни кабинетът й прехвърли 500 млн. лв. под формата на увеличение на капитала, с аргумента че оттук насетне тя ще бъде отговорна и за  ремонтите на язовирите в страната. Тези средства трябва да покрият разходите за експресния ремонт на 414 водоема. Сега именно с контрола върху нейната дейност ще бъде ангажиран новият заместник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във