Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВ ТИП СПОРАЗУМЕНИЕ ОБСЪЖДАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И СВЕТОВНАТА БАНКА

Световната банка ще предложи на България нов тип тригодишно споразумение - Програмен подкрепящ заем (Program Adjustment Loans (РАL) - за подкрепа на платежния баланс. Това заяви директорът на банката за Южна и Централна Европа Андрю Воркинг след разговорите, които проведе в началото на седмицата с премиера Иван Костов, вицепремиера Петър Жотев, финансовия министър Муравей Радев и социалния министър Иван Нейков.


Сега действащото тригодишно споразумение, чийто срок изтича през пролетта на тази година, имаше за цел да подкрепи структурните реформи най-вече в производствения и финансовия сектор на страната. Основните задачи на предлаганото от Световната банка ново споразумение ще бъдат да се стимулира икономическият растеж, да се увеличи заетостта, да се преструктурира администрацията, да се повиши ефективността на съдебната система.


През следващите няколко месеца правителството ще обсъди всички условия по новото споразумение, но подписването му ще стане едва след изборите догодина.


Ако българското правителство подпише споразумението със Световната банка в рамките на три години, то ще получи заеми, чиято обща сума обаче ще бъде до определен лимит. Конкретният им размер ще бъде уточняван всяка година. Правителството може и да не тегли заеми, ако това не се налага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във