Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВ СПОР ОКОЛО РАДИОЧЕСТОТИТЕ

За всяка радио и телевизионна ефирна честота, за която Комисията за регулиране на съобщенията ни е уведомила, че е свободна, ще бъде обявен отделен конкурс, съобщиха на 15 юни от Съвета за електронни медии. Така регулаторът отхвърли предложението на създадената преди два месеца Асоциация на българските телевизионни оператори (АБТО) във всеки град да се проведе една процедура, победителите от която да заемат отпуснатия ресурс. Редакцията на текстовете в Закона за радио и телевизия, касаещи изложената хипотеза, са в духа на възприетия принцип от СЕМ - се казва в становището на съвета по това предложение - ... Няма съмнение, че щом законодателят използва откриване на конкурс или конкурси, е имал предвид, че при повече честоти следва да има повече от един конкурс. Следователно за всяка свободна честота следва да има отделен, самостоятелен конкурс и изрично издадена лицензия.
Тълкуванието на съвета със сигурност няма да се хареса на членовете на АБТО, които недоволстват, че за определена честота може да се кандидатства само с един проект, който не би могъл да се пренесе в друг конкурс при неуспех на първия. Медийният регулатор вече откри лицензионния процес по схемата една честота - един конкурс и започна процедури в Габрово, Ловеч, Монтана и Ямбол. Там за общо 22 свободни честотите ще се проведат съответно 22 конкурса.
Преди седмица СЕМ представи и трите основни критерия, по които ще се класират кандидатите. С най-голяма тежест ще бъдат програмните намерения, на второ място опитът на кандидатите, а на трето - качествата на проекта. Спор предизвика изискването към молбите за участие да се предлагат и т.нар. предварителни технически проекти. Според голяма част от заинтересованите това ще включи в процеса множество консултанти, които ще оскъпят участието и ще го направят непрозрачно. От СЕМ поясниха, че техническият проект се отнася до мрежата за пренос на сигнала и се изисква съгласно Закона за далекосъобщенията, а технологичният засяга оборудването на студията и е по Закона за радио и телевизия. От Комисията за регулиране на съобщенията обаче възразиха, че проектът по далекосъобщителния закон ще се изисква само от спечелилите фирми.
Това е поредният случай, в който регулаторите и евентуалните кандидати за участие в конкурсите не са едно мнение по въпроса как ще е най-добре да протече лицензирането. Преди време от комисията бе поискано да направи карта на свободните честоти в страната, за да се види черно на бяло за какво точно ще се води борбата, но такава не се появи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във