Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов скок на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец септември от 69,40 лв. за MWh, съобщиха от пресцентъра на регулатора.

В доклада на КЕВР, разгледан на обществено обсъждане в края на август се обсъждаше цената на природния газ от 1 септември да бъде в размер на 67,33 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец август тя беше 57,60 лв./MWh. 

За сравнение към публикуването данните на индекса на TTF на ICE Futures сочат за цена от 52.00 евро за MWh.

В решението на Комисията е отчетена предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 август и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия месец. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.   

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни причините за увеличението на цените:

"През цялата 2021 година наблюдаваме тенденция на повишаване на цените, достигнаха рекордни нива и това увеличение се наблюдава не само в Европа, но и в света и България няма как да не остане незасегната от тези процеси".

Facebook logo
Бъдете с нас и във