Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов шеф поема газовата връзка с Гърция

С решение на борда на Българския енергиен холдинг през седмицата бе сменен изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" АД - проектната компания, подготвяща изграждането на съвместния интерконектор с Гърция(IGB). Мястото на досегашния титуляр Теодора Георгиева ще заеме Валентин Хамбарлиев - фигура, малко позната в енергийния бранш. Проверка в информационната система "Дакси" показва, че той е бил управител и съсобственик на компанията "ВМП консултинг", която се занимава с консултантска дейност, свързана с финансово, икономическо, техническо и правно обслужване.  

"Валентин Хамбарлиев притежава дългогодишен опит в реализацията на инфраструктурни проекти в газовия сектор", се посочва в официалното съобщение на БЕХ, като се изказва и благодарност на Теодора Георгиева за "положените усилия за вземането на окончателно инвестиционно решение и за извършената до момента работа". Въпреки това, според ръководството на енергийния холдинг, темповете за реализация на газовия интерконектор трябва значително да се ускорят.  По време на Третата министерска конференция на консултативния съвет по Южния газов коридор на 23 февруари в Баку министърът на енергетиката Николай Павлов съобщи, че е необходимо строежът на IGB да започне в началото на 2018 година. 

Преди старта на реалното строителство ще се наложи да се извършат поредица административни процедури с ускорени темпове. Отговорността за тях ще поеме новият изпълнителен директор на проектната компания. Предвижда се стратегическият интерконектор да бъде въведен в експлоатация до началото на 2020-а. В противен случай има реална опасност страната да изгуби договора за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от Азербайджан, както и европейското финансиране, отпуснато за проекта.

Междувременно стана ясно, че румънските власти са издали разрешение за изграждането на друг газопровод - BRUA, който ще свързва газовите мрежи на България, Румъния, Унгария и Австрия. Намеренията са работата по него да започне до края на годината и трасето да влезе в експлоатация през 2020-а, когато ExxonMobil и OMV Petrom ще започнат да добиват природен газ от Черно море, изтъкват румънски медии. Проектът ще получи финансова подкрепа от близо 180 млн. евро от ЕС чрез т.нар. Механизъм за проекти от общ интерес, а Румъния ще добави допълнителни 220 млн. евро.  Новият газопровод ще има обща дължина от 550 км, максимален капацитет от 1.5 млрд. кубически метра годишно за България (колкото е пропускателната способност на съвместния интерконектор) и 4.4 млрд. куб. м газ годишно за Унгария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във