Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов шанс за ски зона "Картала"

Оръжейна фирма става собственик на ски зона "Картала". В последния работен ден на миналата година акционерното дружество "Армако" е подписало договор и е започнало процедура за  изкупуването на  дълговете, натрупани от досегашния собственик на апетитния имот -  "Прима инвест БГ" , което е  длъжник  на  Българо-американската кредитна банка. Според източник на в. "БАНКЕРЪ" от самата кредитна институция сделката все още не е завършена окончателно,  предстои в близките дни тя да бъде дооформена  документално.

Става дума  за необслужван кредит в размер на  4 125 200 евро, който повече от десет години е "висял"  в регистъра на финансовата институция.  Въпреки подписаните  осем анекса към първоначалния договор на благоевградското дружество, собственост на Илия Ризов, до сегашната сделка в банката  не е  влязъл и лев погашение. Новият собственик обаче вече е издължил затлачения от години кредит и изтрил черната точка от кредитния портфейл на финансовата институция.

Историята на ски център "Картала"

започва през 80-те години на миналия век, когато започва изграждане му в района на курортния комплекс "Бодрост"  над Благоевград. Тогава около 190 дка от държавния горски фонд са предоставени за целта на община Благоевград. През 2006-а "Прима инвест БГ" успява да спазари придобиването на апетитния имот с тогавашния кмет на Благоевград Лазар Причкапов, като обещава огромни инвестиции в обекта. В дружеството Ризов притежава 92% от акциите, а общината получава дял от едва 8 на сто.

При влизането в съсобственост с общината за стопанисването на обекта Ризов получава 1488 кв. м общинска земя в района на  началната станция на кабинковия лифт, четириетажна  прилежаща сграда и урегулирани поземлени имоти за подстанция и помпена станция, а за  общината остават  4215 кв. м  в местността Картала, предназначени за подземни гаражи.

"Прима инвест БГ"  получи разрешенията за строеж на кабинковия лифт през 2006-а, но още през 2007-а прокуратурата е сезирана, че строителните разрешения са издадени без оценка за въздействие на околната среда, не е изградена проектираната междинна станция на четириседалковия кабинков лифт с обща дължина 3200 м при 1000 м денивелация. Освен това незаконно е вдигната част от началната станция на лифта върху общински терен без съгласие на общината, която по онова време е под  ръководството на  кмета Причкапов и на заместника му по строителството Георги Милев. Тема, която в. "БАНКЕРЪ"  разработи още по онова  време.

През септември 2008-а  незаконният лифт все пак  пуснат в експлоатация, въпреки че не е  тестван и не е получил разрешение за ползване. Тук е моментът да припомним, че именно тогава  в него злополучно заседна  даже  и тогавашният премиер Сергей Станишев, който бе поканен като  почетен гост за откриването. Поради скандала със случая се занимава  и  Върховната административна прокуратура, която даже  поиска нищожност на разрешителните за строеж на лифта на Картала. Само че от  Районната дирекция на строителния контрол в Благоевград отказаха да я признаят. Още няколко години казусът се търкаляше между институциите, докато през март 2011-а  делото  беше прекратено окончателно.

За  да реализира инак обещаващия проект 

Ризов тегли огромния кредит, като залага незавършен средношколски лагер в землището на с. Бистрица с площ 400 кв. м, складова база в Благоевград, почивна станция в местността Бетоловото над Разлог, апартамент в Благоевград ведно с прилежащи тавански помещения, мазе и гараж, както и движими вещи, като: машини за утъпкване на сняг, шевни машини, копирна техника, товарни автомобили и още няколко незначителни актива. Странно защо обаче  тогавашният мениджмът на банката не е наложил ипотека на построената начална станция на кабинковия лифт, която заедно със самото съоръжение на практика е най-голямата инвестиция в курорта и е оставил казуса да виси на врата на сегашния.

Сега от новия съдружник на общината в Благоевград се очаква да превърне десетилетните мечти на гражданите  в реалност.

По този повод кметът на града Атанас Камбитов каза пред в. "БАНКЕРЪ", че очаква в началото на следващата седмица да се срещне  с инвеститорите, за да бъдат уточнени параметрите на бъдещата им дейност.  Камбитов се надява, че този път резултатът от това сътрудничество ще бъде полезен за общината, а ски зоната ще  се превърне в притегателен център за любители на зимни спортове от страната и чужбина. Надеждите и на  гражданите, и на кмета  са "Картала " да се превърне в истинско туристическо бижу над Благоевград.

Трябва да се уточни, че в този случай става въпрос за сериозна българска фирма, която има десетилетна история в оръжейния бизнес. Тя е собственост на Дмитрий Илов, син на бившия посланик на България в Либия и  бивш   директор на "Терем" Кръстьо Илов. Негов съдружник е известният в целия Пирински регион бизнесмен Лъчезар Динчев.

В дружеството "Армако"  работят над 5000 души, то стопанисва няколко военни завода на територията на България и от години се ползва с  авторитет в бизнес средите. Новите собственици имат сериозни инвестиционни намерения в ски зоната. По телефона успяхме да се свържем с Лъчезар Димчев.

Пред в. "БАНКЕРЪ"  той каза, че все още е рано да се говори за конкретни действия, но уточни,  че се очаква заседание на съвета на директорите и обеща в близките дни компанията да  даде повече информация за бъдещите си проекти. Още повече  че предстоят  разговори  със собственика на земята -  община Благоевград, за съвместни действия около подобряването на инфраструктурата. Стана ясно обаче, че

първоначалните намерения са

да бъде закупен нов модерен лифт, който да заработи в най-кратки срокове.

Опитите ски курортът  да бъде спасен не са от  вчера. Още преди две години кметът на града Камбитов направи опит да преговоря с Българо-американската кредитна банка -  с идеята общината да стане едноличен собственик на ски зона "Картала".  Даже се говореше, че е постигната компромисна цена за изкупуването на дълговете и то при възможност тя да бъде  разплатена за десет години. Само  че очевидно работата се разсъхна и  от общината не можаха да стигнат до решение на въпроса. А амбициите този курорт да се конкурира с Банско съвсем умряха.

И така се стигна до фактите от тази зима, когато ски центърът за пръв път остана затворен. Неутъпканата ски писта с дължина 2000 м остана на разположение на шепа ентусиасти благоевградчани, които в събота и неделя качват до нея децата си с шейните, ски влекът с начална станция на 1400 м надморска височина обаче така и не бе пуснат.

Със сегашното включване  на инвеститор като "Армако"  надеждите отново се пробуждат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във