Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов посланик ще представлява Гърция в България

Посолството на Гърция в София
S 250 a0ff4cda 7725 4b14 9088 f5a5b8011335

Димитрис Хронопулос е новият посланик на Гърция в България, става ясно от страницата на посолството.

Дипломатът е роден в Атина през 1957 година. Завършил е право в Университета в Атина.

Той е женен и има двама сина.

Хронопулос ще смени на поста Григориос Василоконстандакис. Президентът Румен Радев награди посланик Григориос Василоконстандакис с най-високото държавно отличие на страната, орден "Стара планина" първа степен за приноса му за развитието на гръцко-българските отношения. Както българският президент, така и посланик Василоконстандакис, изтъкнаха стратегическото партньорство и отличното ниво на двустранното сътрудничество между Гърция и България.

По повод окончателното му отпътуване от страната, гръцкият посланик Григориос Василоконстандакис бе приет и от министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, с която обсъди състоянието на гръцко-българските отношения и редица теми от взаимен интерес.

В периода между януари и юни стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 14.8% в сравнение със същия период на миналата година и е в размер на 1.7 млрд. евро, съобщават от Министерството на икономиката. Износът към Гърция се е с 13.1% по-висок и вече е на стойност 1 млрд. евро. Вносът също показва повишение - със 17.1%, и е за 775.7 млн. евро. Салдото е положително за нашата страна (+239 млн. евро).

През миналата година стокообменът между България и Гърция е нараснал със 7.8% в сравнение с 2017-а и е в размер на 3.29 млрд. евро. Износът към Гърция се на стойност 1.89 млрд. евро (+9.9%). Вносът се е увеличил с 5.1% и е за 1.399 млрд. евро. Салдото е положително за България (+489.7 млн. евро). Гърция заема пето място по отношение на експорта с дял от 6.7% (след Германия, Италия, Румъния и Турция) и седмо място с дял 4.4% от общия ни импорт (след Германия, Русия, Италия, Румъния, Турция и Испания). Принос за тези резултати имат многото гръцки и българо-гръцки фирми, които имат бизнес у нас - не само в пограничните райони, но и в цялата страна.

Структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти. Прави впечатление, че след 2013 и 2014 г. постепенно в износа се налагат стоки като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, части и принадлежности за машини и апарати, месо от птици, електрочасти и принадлежности, стъкларски изделия и други.

Износът от България за Гърция се съсредоточава в няколко основни сектора - текстилни изделия и материали, неблагородни метали, електрическа енергия, земеделски стоки. Голяма част от вноса от Гърция за България се формира от текстилни материали и изделия, минерални и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали.

Тази структура на стокообмена разкрива един съществен проблем - в България се произвежда значително количество готово облекло на ишлеме за гръцки клиенти поради ниските производствени разходи у нас. Оттук следва и значителният износ на изделия (готово облекло) за Гърция с много ниска степен на добавена стойност.

Към началото на юли тази година по данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от южната ни съседка в България са в размер на 2.21 млрд. евро.

През първото тримесечие на тази година потокът на преките чуждестранни инвестиции от Гърция у нас е в размер на 5 млн. евро, а през второто тримесечие - 26.9 млн. евро.

Гърция е една от любимите дестинации за българите - и през лятото, и през останалите месеци от годината. Но в последните години и гърците откриват курортите и природата у нас. В периода януари-юни нашата страна е посетена от 537 420 гръцки граждани, което означава ръст от 2.7% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време 670 651 българи са били съседната страна, а това е увеличение с 5.2% спрямо юни преди година. Гърция заема второ място след Румъния по брой посещения в България и е на второ място след Турция в предпочитанията за пътуване в чужбина на българите.

През миналата година нашата страна е посетена от 1 116 265 гръцки граждани, наблюдава се спад от 3.6% в сравнение със същия период на 2017-а. Гърция е посетена от 1 402 560 български граждани, като има ръст от 4.6% на годишна база. Гърция е на второ място след Румъния по брой посещения в България и също второ място след Турция по брой пътувания на българите в чужбина.

Според експертите подписаният през юни 1995 г. и одобрен през май 1998 г. от Министерският съвет на България Договор за сътрудничество в областта на туризма между двете страни създава предпоставки за разширяване на специализирания туризъм и активизиране на индивидуалния, както и реализация на инвестиции в туристически обекти. В документа се предвижда и възможност за участие на кипърски дружества в управлението, реновацията и експлоатацията на български туристически обекти и съвместна подготовка на кадри в областта на туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във