Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов паркинг за тежкотоварни автомобили спасява Русе от трафика

В Русе ще бъде изграден голям паркинг за тежкотоварни автомобили, съобщиха от общината. Решението за учредяване на възмездно право на строеж върху общински имот вече е гласувано на извънредно заседание общинските съветници. Те са одобрили предложението на кмета Пенчо Милков. “Ситуацията е нетърпима“, отбелязва той по повод почти удвоения тежкотоварен трафик заради войната в Украйна.

Община Русе ще организира конкурс, на който да се явят частни фирми. Две основни изисквания ще бъдат заложени към тях – ежегодно от съоръжението общината да получава минимум 600 хил. лв., както и осигуряването на паркоместата да се извърши в рамките на 9 месеца. Наддаването ще започне от 18 млн. лв., което е общата сума за 30-те години на експлоатация.

„Не е подходяща идеята да направим акционерно дружество и да загубим 160 дка общински имот на толкова добро място. Нашият вариант е той да носи приходи на русенци, но ще остане тяхна собственост. Освен това изборът на частен партньор за акционерно дружество ще ни отнеме минимум 9 месеца, след които евентуално да започне строителството. Русе не може да чака толкова време“, коментира кметът Пенчо Милков. „С много усилия издействахме отпускането на 3 млн лв. за изграждането на паркинга и от този момент с екипа ми не сме спирали да работим по идеята да превърнем имота от поляна в съоръжение за толкова много камиони“, допълва той.

За да не се губи време, извънредната сесия бе свикана веднага след приключването на последните съгласувателни процедури с АПИ, ВиК, Енергоснабдителното дружество, НКЖИ и други компетентни институции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във