Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов надлез ще има на Софийския околовръстен път

От днес се затваря участъка от Софийския околовръстен път между ж. к. "Младост" и кв. "Горубляне", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това ще създаде затруднения и неудобства на жителите и гостите на София, но това е единственият начин, за да се изгради модерна, удобна и безопасна за пътуване инфраструктура на столицата и агломерацията. Това отбеляза и председателят на Управителния съвет на агенцията Георги Терзийски при инспекцията на разширяването на околовръстния път в 6-километровия участък между кв. "Младост" и пътен възел "Цариградско шосе".

Надлезът при 40-ти км на Софийския околовръстен път ще се разруши и на негово място ще се построи ново и модерно съоръжение. Това налага от 14 юни до 10 септември спиране на движението в отсечката от ж. к.  "Младост" до Горубляне.

Съоръжението е построено преди повече от 40 години. Оттогава не е основно ремонтирано, изчерпало е своята годност и е опасно.

Транзитно преминаващите автомобили ще бъдат насочвани от автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма" по Северната скоростна тангента, локалният трафик ще може да използва булевардите "Александър Малинов" и "Цариградско шосе", както и ул. "Самоковско шосе" и ул. "Инж. Георги Белов", свързващи кварталите "Младост" и "Горубляне".

Съществуващият в момента двулентов околовръстен път ще бъде реконструиран в шестлентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари. Габаритът на пътя ще е 46 метра и ще позволява скоростта на движение да е 80 км/час.

Терзийски отбеляза, че шесткилометровият участък от Софийския околовръстен път между ж.к. "Младост" и връзката с АМ "Тракия" по договор трябва да е готова до края на 2021 г., но с темповете, с които работят строителите, това може да се случи и по-рано. Инвестицията е за 142.7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

Новото трасе, което е последният участък от Южната дъга на "Околовръстен път", осигурява връзка с автомагистрала "Тракия", улеснява транзитния трафик от автомагистрала "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във