Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов начин за влизане в България от 1 юли

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин, тъй като държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който тества на граничния пункт "Калотина" системата за електронна проверка на европейски сертификати за ваксинация.

Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процента на положителните тестове. Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

Министър Кацаров съобщи също, че 167 здравни инспектори се командироват на граничните пунктове, за да поемат потока от проверки на влизащите в страната:

„Разделят на три зони – зелена, оранжева и червена. Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, от оранжева зона с малко по-строг режим, на част от тези хора ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната“, каза той. 

По-рано днес министърът каза, че не се очаква хаос при разчитането на кодовете на сертификатите при влизане в страната от 1 юли.

"Купуват се нови устройства за разчитане на сертификатите и до 1 юли те трябва да са раздадени навсякъде. Софтуерът може да се инсталира дистанционно", обясни д-р Стойчо Кацаров. 

"Не очаквам хаос, но се ядосвам, защото обичам нещата да стават по-бързо и не в последния момент", каза още той, но не коментира защо процесът се е забавил.

В същото време организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре въвеждането в действие на европейския COVID сертификат. 

Дигиталните сертификати имат кюар кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID-19, дали отдавна са преболедували вируса и в следствие на това имат имунитет, или са с отрицателен тест. Сертификатите ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от утре (1 юли), но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във