Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нов мост при Русе би решил проблема със задръстванията

Поне два-три моста са необходими още през река Дунав, за да се реши проблемът със струпването на автомобили и задръстванията между България и Румъния. Това отбеляза служебният министър-председател Стефан Янев по време на изслушване в Народното събрание.

Той съобщи, че има готов проект за втори мост край Русе, към който е проявен и инвестиционен интерес. Изграждането на такова съоръжение се подкрепя и от румънската страна.

Сегашната инфраструктура обаче не отговаря на интензивността на автомобилното движение  и всъщност възпрепятства трансграничното движение между България и Румъния.

Русенци от години протестират и искат решение на този проблем.

Той обаче е обвързан и с завършването на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Ако тя не влезе в експлоатация, то един втори мост при Русе само ще влоши ситуацията.

Служебният премиер Стефан Янев добави, че се търси решение на проблема. В тази връзка се предвижда да започне работа ферибот между Русе и Гюргево, с който ще се превозват по 200 автомобила на ден.

От години бизнесът между двата гранични района настоява за нови мостови съоръжения. Те не само биха оживили връзките, а и хората от двете страни на реката ще имат повече възможности за намиране на работа. 

Още повече, че Румъния е вторият по големина търговски партньор на България в рамките на ЕС след Германия и трети в света след Германия и Турция. 

И в стратегическите планове на различните румънски правителства през последните години се говори за още пет моста над Дунав - при Кълъраш, Браила, Галац, Турну Мъгуреле и Бекет. Но все още има много въпроси за изясняване, свързани с опазването на околната среда, трафика и други, преди да се реши къде ще е точно мостовото съоръжение.

Предстои двете съседни страни да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

В момента двете страни се свързват с мост при Видин-Калафат и с "Моста на Дружбата" при Русе-Гюргево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във