Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов мост над Дунав при Русе

България и Румъния ще проучат възможността за изграждане на нов мост на река Дунав при Русе - Гюргево. Причината е, че през последните години има многократно нарастване на автомобилния трафик през "Дунав мост", както и на търговския обмен по "Рейнско-Дунавския" коридор от основната Трансевропейска транспортна мрежа. Сегашното съоръжение е на повече от 60 години и техническите му възможности в момента водят до влошаване на трафика. Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спиране на движението, което пък води до значителни задръствания, натоварване на пътната инфраструктура и други затруднения.

Затова и изграждането на нов мост при Русе - Гюргево се разглежда като възможност да се облекчи значително съществуващия трафик, да се намали негативното въздействие върху околната среда и да се увеличи положителния икономически ефект за двете страни.

Има и няколко проекта-миражи на пътища, които трябва да свързват северна и южна България и да превърнат крайдунавските градове в новите икономически сърца на страната. В подкрепа на строителството на трети дунавски мост се посочва и непостроеният още скоростен път "Велико Търново - Русе", който е част от Паневропейския транспортен коридор №9 и Европейския път Е85. Това шосе допълнително ще натовари сегашния мост при Русе. А ако се построи и тунелът под Шипка, още един транспортен поток ще се насочи към "Дунав мост".

Facebook logo
Бъдете с нас и във