Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов блок в Козлодуй? Може, но след 15 години

Йордан Йорданов, бивш директор на атомната централа и ядрен експерт, пред в.БАНКЕРЪ

Йордан Йорданов завършва през 1976 г. Московския енергетичен институт, специалност Атомни централи и установки, след което е назначен за инженер-оператор на блок II в АЕЦ Козлодуй. Работил е като проектант в Енергопроект и като инспектор по ядрена безопасност в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. През1983-а се връща в Козлодуй, където заема различни длъжности, а през април 2000 г. става първият изпълнителен директор на АЕЦ-а след отделянето му като самостоятелно дружество.


Бил е експерт в групата на съветниците към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия и е участвал в мисиите ОСАРТ в АЕЦ Сент Албан - Франция, АЕЦ Дъндженес-Б - Великобритания, и Ровенска АЕЦ - Украйна. През 2002-ра основава консултантската агенция Нуклеон за услуги в областта на общата и ядрената енергетика.nbsp;


Г-н Йорданов, най-горещата тема напоследък е изграждането на заместваща мощност в АЕЦ Козлодуй от американската компания Уестингхаус. От експертна гледна точка смятате ли, че това е най-удачният избор?

- Това, което каза Драгомир Стойнев, че Уестингхаус ще строи реактора без търг бе грешка. Чехия и Турция направиха търг за вторите си атомни централи, съответно АЕЦ Темелин и АЕЦ Синоп. Ние също трябва да постъпим така. Още повече че имаме ясно разписана законова процедура за подобни случаи. Технологията също е избрана - по закон тя е водо-водни реактори под налягане (ВВЕР, PWR). Нека обявим търг и да видим кои компании ще дойдат и какви условия ще предложат. Така го правят в нормалните държави - има прозрачност. Хубавото е, че вече има индикации от страна на правителството, че ще се върви в тази посока. Проблемът със заместващите мощности на пети и шести енергоблок наистина е много голям и ще става все по-актуален. Хилядамегаватовите ректори на АЕЦ Козлодуй имат 40 години срок на експлоатация, а оборудването към тях 30 години. През 2017-а изтича проектният ресурс на пети, а през 2021-ра този на шести блок. По-лошото е, че засега почти нищо сериозно не се прави, за да се реши проблемът с удължаването на този срок.


Как така не се прави? От доста време политици и шефове на централата казват, че сроковете ще бъдат удължени с 20, че и повече години...

- Сега никой не може да каже с колко години точно ще е това удължаване. Централата е в много лошо финансово състояние, програмата за удължаване на срока се бави. Освен това контролният орган - Агенцията за ядрено регулиране, по закон има право да удължава лиценза за експлоатация на всеки от блоковете само с десет години. Няма да може да се постигне увеличаване на срока за тези два блока за повече от десет години, защото ще са необходими колосални средства и много усилия. И затова политиците трябва да мислят за заместваща мощност - било седми и осми енергоблок в АЕЦ Козлодуй или първи и втори в АЕЦ Белене.


Защо сте такъв песимист за удължаване на срока за експлоатация на големите блокове?

- След 30 години работа е необходимо парогенераторите на 1000-мегаватовите блокове да се подменят. Може би ще изкарат още десет години, но не повече. Ако си спомняте, когато продаваха оборудването от АЕЦ Белене на руснаците, от АЕЦ Козлодуй повдигнаха въпроса за парогенераторите и поискаха те да им бъдат оставени. Защото знаеха, че ще им трябват след време. Но бързо ги накараха да млъкнат. За всеки реактор са необходими по четири такива съоръжения, които общо струват между 300 и 500 млн. евро. Тоест, за двата реактора сумата ще е около 2 млрд. лева. Освен това трябва да се направи хранилище за съхраняване на сменените парогенератори, тъй като са високорадиоактивни. А все още няма дори и проект за такава операция. Необходими са оценки за въздействие върху околната среда, изследвания, купуване на технологии от руснаците, заявяване на оборудване, транспортиране и т.н... Отделно за смяната само на един парогенератор ще отидат между шест и 12 месеца работа. По този начин половин година през лятото всеки от реакторите в продължение на четири години няма да произвежда ток. А колко струва това? Ако теглим чертата, замяната на парогенераторите ще струва точно толкова, колкото да се направят нови блокове.


Има и още нещо - когато ни накараха да изведем предсрочно от експлоатация малките енергоблокове, бе поставено условието да направим модернизация на двата 1000-мегаватови блока. Тя първоначално струваше 380 млн. евро, но после поскъпна до 560 млн. евро. В програмата участваха фирми от САЩ, Европейския съюз и Русия, а модернизацията бе финансирана с кредити, които изтичат до 2020-а. Смятам, че след като те се изплатят, ще започне натиск за затварянето на големите енергоблокове. И няма да има кой да ни защити. Какво правим тогава? Затова призовавам политиците - не говорете за продължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок с повече от 10 години. Дотогава е по-добре да се изградят заместващи мощности. Дали те ще са в Козлодуй, или Белене, или и на двете места, ще зависи от Националната ни енергийна стратегия до 2050 г., която се разработва в момента от това правителство и от Електроенергийната борса, която трябваше вече да е факт.


За колко време може да се изгради нов блок в Козлодуй?

- Каквото и да правим, вече сме закъснели, защото ако бяхме започнали да изграждаме седми блок в Козлодуй още началото на века, преди да спрем трети блок, той вече щеше да работи. Сега самото лицензиране ще е шест-седем години най-малко. Аз твърдя, че ако веднага започнем строителството на седми енергоблок в Козлодуй, след 15 годни той ще влезе в действие. Точно когато ще бъде изведен от системата пети реактор, ако срокът му за експлоатация бъде удължен с десет години. След което трябва да направим осми блок и да спрем шести. Това е истината. Финландия още строи третия си блок в АЕЦ Олкилуото.


Руски или американски трябва да е според вас реакторът в Козлодуй?

- В момента в АЕЦ Козлодуй са избрани четири площадки, които са подходящи за изграждането на нови енергоблокове. Три са в рамките на централата, а последната е извън оградата в близост до село Хърлец. Ако реакторите са руски, те могат да са на територията на АЕЦ-а и да се ползва голяма част от наличното оборудване, което е пригодено за работа с руска технология. Ако американци ще правят енергоблоковете, това може да стане само на новата площадка, извън централата. Тази мощност ще може да ползва дунавската вода, която идва по каналите и далекопроводите, построени заради неработещите вече четири малки блока.


Така май излиза, че руският реактор ще е по-евтин...

- Не знам. Това беше моята идея, докато бях изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй - да вземем оборудването от Белене и да го използваме в Козлодуй. Тогава щеше да е много по-евтино.


Колко ще струва изграждането на един нов реактор?

- Нови два блока в Белене ще струват 10 млрд. евро. В Козлодуй цената ще е около 6-7 млрд. евро, като се вземе и поръчаното вече оборудване за Белене. Такива реактори винаги вървят по двойки. Говорил съм с представители на Уестингхаус и те казват, че един американски реактор струва около 7 млрд. долара. Два са 14 млрд. долара, което значи около 10 млрд. евро. Те обаче правят уговорката, че за нас може и да е по-евтино заради по-ниската цена на строителството в България. Кое обаче е по-важното? За 48 месеца от първата копка американският реактор вече ще работи. Докато на руския са му необходими 60 месеца. Причината е, че в САЩ строят вертикално на модули, докато руснаците строят по-нашироко и парогенераторите им са хоризонтални. Проблемът е, че ако направим американска атомна централа, трябва да съхраняваме отработилото ядрено гориво у нас завинаги. Няма връщане. Все пак става въпрос за 60 години живот на реактора. А при руснаците все още съществува опцията да им връщаме горивото.


Тези дни бившият енергиен министър Румен Овчаров каза, че възобновяването на експлоатацията на спрените 3-и и 4-и блок в Козлодуй е най-евтино и именно това трябва да се направи, защото те могат да се експлоатират още 30 години. Вие какво мислите по този въпрос?

- За да се рестартират малките енергоблокове, е необходимо да се купи свежо ядрено гориво за около 80 млн. евро. А то се заявява поне три години предварително. Дори руснаците да го направят по-бързо ще е нужна основна профилактика на цялото оборудване, трябва да се смени цялата софтуерна автоматика на двата малки реактора, което струва още около 200 млн. евро. Ще са необходими и редица комисии, проверки от националните и наднационалните регулаторни органи... Спомняте ли си, че при спирането на малките блокове на АЕЦ Козлодуй много се шумеше, че са от т.нар. боксов тип, т.е. без обвивка, която да ги предпазва в случай на инцидент. Но блоковете във Фукушима също са боксов тип, а може би 40% от реакторите в света също. Така че въпросът не е само политически. С две думи, практически не е възможно да се пуснат трети и четвърти блок - струва прекалено много, а и много трудно ще се докаже безопасността им. Румен Овчаров е умен човек, но това, което каза, е глупаво и неразумно.Тази тема е затворена от БСП и НДСВ. Те можеха през 2004-а да не ратифицират спирането на реакторите, а Овчаров като енергиен министър можеше да направи така, че седми блок да започне да се строи за сметка на трети и осми блок - за сметка на четвърти реактор. Само че той тръгна да прави Белене. И то след като промениха първоначалния проект и се наложи да разрушат построеното и продадоха на руснаците за жълти стотинки наличното оборудване. Спомняте ли си, че търгът през 2006-а бе спечелен, при условие че ще се използва вече изграденото и оборудването? А какво стана?


Може ли да направим заместващи мощности без помощта на държавни гаранции?

- Заемите за модернизацията на пети и шести блок бяха гарантирани от Министерството на финансите и енергийното министерство в лицето на Националната електрическа компания. Те затова сега не могат да ги разделят НЕК с Електроенергийния системен оператор. Днес кой ще даде гаранциите - Българският енергиен холдинг ли? Това е една куха структура. Остава бюджетът. А защо да не се появи частен изпълнител?

Facebook logo
Бъдете с нас и във