Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОЩ да затвори хотелите изцяло и да плати сметката

Престоящото 10-дневно затваряне в национален мащаб предизвика остри реакции. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява категоричното си несъгласие с така обявените мерки и отбелязва, че работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма. 

От бранша коментираха, че ако затворят ресторантите си, няма да има посещаемост. Не може хотелите да се превръщат в луксозни общежития, да принуждавате нашите гости да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и опасно, заявяват от ресторантьорска организация.

В случай, че Националният щаб счита, че трябва да се преустанови тяхната дейност - да затвори хотелите изцяло и да плати сметката, коментират от бранша.

За пореден път властта си измива ръцете чрез мерки, с които нарушава закона. За пореден път се затварят хотелите реално, а не се компенсира бизнеса. След като кабинетът има воля да затвори ресторантите в местата за настаняване, незабавно трябва да направи това и с хотелите и без забавяне да плати компенсации на бизнеса в пълен размер. При затворени ресторанти в хотелите е ясно, че туристи няма да има. Това е трети път от началото на пандемията, напомнят хотелиерите.

Заведенията отвориха на 1 март и то по лично настояване на Бойко Борисов и въпреки предупрежденията на лекарите, че ще им се наложи отново да затворят до няколко седмици. 

"Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение, но, като цяло, няма как бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са инвестирани хиляди левове, в момента отново да изпада в локдаун. Още повече, че много малко от хората вярват, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят само външните части на заведенията - градините, което изобщо не устройва бранша. Да не говорим за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април", каза пред БНР Мартин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България. Той обяви, че ресторантьорите ще настояват да отворят веднага, след 11 дни, и то по начина, по който отвориха на 1 март.

От Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, изпратиха отворено писмо до властите в страната с искане за незабавни мерки по повод взетото днес решение за 10-дневен локдаун.

Затворените бизнеси настояват за „бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно“, както и за спешни мерки за подпомагане. От Асоциацията посочват, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелират въпросът с тяхната ваксинация да бъде разгледан с приоритет.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската ритейл асоциация са загубили стотици милиони лева. Около 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали, се посочва още в писмото.

Продължава действието на държавните мерки за социална и бизнес подкрепа поради наложените нови по-строги противоепидемични ограничения в страната от 22 до 31 март, съобщи пред журналисти в Добрич министър Деница Сачева.

Засега не се обсъждат допълнителни мерки за обезщетяване, въпреки че има повече бизнеси затворени с новите ограничения, които ще действат от 22 март, каза социалният министър. Те могат да кандидатстват по вече съществуващите позиции.

Предложеното от синдикатите обединяване на мерките не е срещнало разбиране в Министерски съвет, допълни Сачева, но при условие, че извънредната ситуация е удължена до 31 май, след парламентарните избори може да се обсъдят и нови възможности за компенсации на потърпевшите от новия локдаун. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във