Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Норвегия няма да затваря последната си въглищна мина

Последната работеща въглищна мина в Норвегия на важния от геополитическа гледна точка Арктически архипелаг Свалбард ще остане в експлоатация до 2025-а, защото енергийната криза принуждава държавите да удължават живота на замърсяващите околната среда технологии. Държавната минна компания "Сторе Норске" обяви на 2 септември, че е планирала да прекрати добива на въглища от "Мина 7" през есента на 2023-а, но ще отложи затварянето й до лятото на 2025-а. "Преди нямаше възможност находището да работи на печалба, но ситуацията е коренно различна днес", коментира шефа на "Сторе Норске" - Анете Малм Юстад.

Свалбард е демилитаризиран архипелаг - норвежка територия  - едно от най-важните геополитически места в Арктика. Според свалбардския пакт от 1920-а, подписалите го държави, между които и Русия, имат право да осъществяват търговска активност на него. Москва има въглищна мина в Баренцбург на Свалбард, която привлича все по-голямо внимание след нахлуването в Украйна през февруари, защото в нея работят и руснаци и украинци.

Няколко норвежки политици настояват левоцентристкото правителство на страната да запазят работеща норвежката мина с мотив, че ако Осло се откаже от нея, това ще даде преимущество на Русия. Това обаче е в разрез с норвежките зелени амбиции докато балансира статуса си на най-едрия европейски производител на суров петрол и природен газ с въвеждането на щадящи околната среда решения като електрически коли. В тази връзка държавният петролен фонд на Норвегия, чийто активи се оценяват на 1.2 трлн. щ. долара, получи разпореждане да продаде всичките си вложения във въглищни мини и в потребители на горивото през 2015-а.

"Сторе Норске" информира на 2 септември, че ще остави мината, в която работят 52 души, отворена след като постигна споразумение с германска компания за химикали да купува въглища за индустриалното си производство до лятото на 2025-а. Което, по оценка на ръководството на минното дружество, е добро решение за всички страни, защото добивът на въглища се очаква да е рентабилен и с нисък пазарен риск.

Норвежкият министър на промишлеността Ян Кристиан Вестре, който през май се противопостави на идеята за удължаване на живота на находището, коментира за норвежкото радио NRK, че в тази "изключително несигурна геополитическа ситуация" Норвегия трябва да поеме отговорност за доставката на жизнено важни суровини.

Свалбард е една от най-бързо затоплящите се части на планетата. Осло бе принудено да подсили сигурността на Глобалното зърнено хранилище, предназначено да защитава различни сортове семена по света, след като то бе наводнено десет години след създаването му. Становището на Норвегия, че архипелагът е нейна суверенна територия и тя единствено има право да лови риба и да добива суров петрол в нея, се оспорва не само от Русия, но и от Европейския съюз и Великобритания. "Сторе Норске" пък навлиза в туристическия и в имотния бизнес в опит да създаде достатъчно бизнес възможности за запазване на достатъчно и стабилно норвежко присъствие на архипелага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във