Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нормативна среда, писана на „жълтите павета“, пречи на строителството

Проблемите, които се раждат на терен, подсказват и съответните решения. В момента е разкъсана връзката между отговорността за строителството и администрирането на финансите за него. "Това се получава, защото отговорността е на кметовете, а финансирането се управлява централизирано.“ Така коментира ситуация министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред националната среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините.

Според нея в момента се работи в тежка нормативна среда, която не е създадена от хората от самата гилдия, а те познават проблемите на практиката. „Тази нормативна среда е писана на „жълтите павета“. Затова ние от МРРБ сме поели инициативата да променим нормативната база и да направим връзката с практиката по-видима и ефективна. Всички сегашни проблеми могат да бъдат решени само с ваша помощ и в този процес трябва да участваме всички“, отбелязва арх. Комитова. 

Предложения за промяна в Закона за устройство на територията представиха  министъра и представители на  нейния екип - началникът на ДНСК арх. Влади Калинов и съветникът й арх. Иван Шишков. Експертите бяха запознати с два от проектите, които МРРБ представя в Плана за възстановяване и устойчивост. Единият от тях е „Дигитализация на строителния сектор“, а  другият - „Нови политики и реформи в енергийната ефективност“.

Арх. Георги Коларов – съветник на министър Комитова, отбелязва че целта е Планът за възстановяване и устойчивост да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от европейския преход към зелена икономика. „Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика да доведе до създаването на нови работни места, до подкрепа на мрежите на доставки на локално ниво“, подчертава арх. Коларов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във