Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Номерът с нагласените търгове не минава

Пълно фиаско се очертава да претърпят подготвените от кабинета "Орешарски " промени в Закона за обществените поръчки още преди да са гласувани окончателно от Народното събрание. Причината е, че Агенцията по обществени поръчки вече е започнала да пише изцяло нов норматив, което обезсмисля поправките в стария. До тази абсурдна ситуация се стигна заради пълното пренебрегване на приетата от ЕС директива, която регламентира изключително деликатната тема за харченето на държавните пари. Тя се подготвя още от 2011-а и депутатите бяха наясно, че предстои да влезе в сила, но предпочетоха да се направят на разсеяни. Сметката им обаче явно ще излезе крива.


Според председателя на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова е много по-добре да бъде подготвен общ рамков закон - не само заради изискванията на Брюксел, а и за да се преодолеят трудностите от многократното променяне на текстовете. По думите й агенцията работи и върху Национална стратегия за обществените поръчки за времето от 2014-а до 2020 г., което впрочем е едно от условията за подписването на споразумението за партньорство с Еврокомисията за новия програмен период. Стратегията ще съдържа мерките за усъвършенстване и опростяване на процедурите и системата за контрол, въвеждането на стандартизирани образци на документи, създаването на електронни търгове и други.


Засега сред управляващите няма единно мнение дали да се сложи кръст на вече внесения за гласуване на второ четене законопроект за промени в стария закон и да се чака написването на нов, или поправките все пак да бъдат приети, макар и да останат в сила сравнително малко време. Депутатът Страхил Ангелов например смята, че няма нужда да се бърза и е по-добре да се изчака приемането на изцяло нов норматив, но съпартийката му Дора Янкова е на противоположната позиция. Според нея не било ясно кога новият закон ще е готов, а да се продължава да се работи по стария е неразумно. Само че зад желанието на депутати като Янкова, които бързат с приемането на вече подготвените поправки, прозира нещо друго. Както е известно, Борислав Гуцанов от БСП успя да прокара предложението си държавните органи да възлагат поръчки на свои дружества без конкурс. Става дума за т.нар in house търгове, при които няма реална конкуренция, а цените се определят на тъмно.


Всъщност има една много важна подробност. Дори народните представители да вземат страната на Янкова, шумно дискутираните поправки, на които се възлагаха огромни надежди за прекъсване на корупционните практики при харченето на публични средства, пак няма да влязат веднага в сила. Това ще стане чак на 1 юли, но дори и тази дата е формална, тъй като е записано, че правилникът за прилагането на норматива ще се пише от Министерския съвет до 1 октомври. А без него нищо не може да се промени. До началото на октомври е дадена отсрочка и на възложителите да създадат т. нар. профил на купувача на интернет страниците си, в който да се публикуват и съхраняват всички документи за обществените поръчки.


Единственият нов текст, който може да влезе в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник", е свързан с признаването на бъдещите вземания по договори за поръчки като залог за отпускането на кредити. Сега банките не признават тези документално гарантирани приходи на фирмите и съответно им отказват финансиране. Поради тази причина изпълнители на обществени поръчки могат да бъдат само дружества, които разполагат със солидни собствени средства. Промяната ще засегне и вече започнатите по стария ред процедури, както и тези, за които има сключени договори. Очакванията са това да даде глътка въздух на компаниите, които получават парите си от възложителите с месеци закъснение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във