Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Номерът с американските ТЕЦ-ове не минава

S 250 aedf035f d130 430f bb06 f7a044dda7ec
S 250 ad7a909d 8311 4571 89f6 bcf27f89378c

След скандалите около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас политиците захванаха друга тема, любима за тях - прекратяването на договорите с американските централи. От доста време ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" са трън в очите на управниците и тежко финансово бреме за НЕК, от което страдат и потребителите. Но цялата работа е там, че и сегашните идеи на властта не се отличават с оригиналност и реализъм.

Депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев заяви тези дни, че е възможно дългосрочните контракти за доставка на електроенергия от двата ТЕЦ-а да бъдат разтрогнати до няколко месеца, за да се задържат цените на тока на свободния пазар. Това изказване породи учудване сред повечето от енергийните експерти у нас. А представителите на "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал" поискаха три месеца - само за да разгледат евентуално подобно предложение.

 Вкратце нещата са типично по нашенски:

 

"Дайте да го направим, пък народът ще плаща"

 

Единият от вариантите за осъществяване на "операцията " е държавните чиновници да изчислят възвръщаемостта на инвестицията на двете американски централи и данъкоплатците да платят дадената сума предсрочно. Другият е централите да продават тока си на енергийната борса, а разликата до цената, залегнала в сключените с тях дългосрочните договори, да се покрива от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Всъщност намеренията на Добрев срещна отпор още при енергийния министър Теменужка Петкова - публична тайна е, че двамата продължават да са в конфликт. Добрев предложи разтрогване на договорите, а Петкова му обясни, че заложените неустойки в документите са за около 3 млрд. лева. "Аз много се надявам да не се стигне до този сценарий", обясни неотдавна в Народното събрание министърът на енергетиката, като добави, че ще се търси взаимноизгодно решение. Според нея в момента е малко вероятно  контрактите с американците да бъдат развалени.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" Иван Цанков отбеляза от своя страна, че дружеството винаги е подкрепяло либерализацията на енергийния пазар у нас, че предоставената методология за изчисление на невъзстановяемите разходи е част от процеса на разговори между българското правителство и "Ей И Ес" и че документът ще бъде анализиран много внимателно. "Нашето мнение е, че в процеса на либерализация на пазара следва да бъдат предприети мерки за защита на интересите както на инвеститорите, така и на банките кредитори", добави Цанков.

 

Цените бяха предоговорени преди две години

 

При вдигналата се шумотевица не бива да се забравя, че след дълги преговори именно експертите на Теменужка Петкова успяха да постигнат намаление на цените на американските ТЕЦ-ове. Разговорите продължиха близо година и в началото на май 2016-а двeтe централи обявиха, че са се разбрали да намалят цената си за разполагаемост с около 15 процента. Това е цената, която се плаща, за да стоят те в готовност ("студен резерв"). За постигането на това символично намаление на НЕК се наложи да вземе 1.1 млрд. лв. заем от Българския енергиен холдинг. С него общественият доставчик покри задълженията си към двете американски предприятия.

Сделката беше анонсирана пред обществото като "успешна“. Подчертано бе, че по този начин Националната електрическа компания ще спести до края на действието на договорите близо 900 млн. лева. Вече втора година обаче не се знае дали изобщо НЕК е спестил нещо от това финансово изпълнение. Сигурно е само, че се натовари с нови плащания към БЕХ за десет години напред,  докато централите си получиха дължимите им пари за произведената от тях електроенергия.

Последните известни данни са, че цената на тока, който продават двата ТЕЦ-а, е между 100 и 130 лв. за мегаватчас и досега никъде публично не е обявено тази сума да е била намалена. Между другото, договорът с "Ей И Ес" приключва през 2024-а, а с "Контур Глобал" през 2026 година.

 

Централите с най-малко вредни емисии

 

Въпреки вълненията на някои политици е необходимо да се знае, че точно двете американски централи достигнат в най-висока степен последните екологични изисквания на Европейския съюз за въглищни ТЕЦ-ове. Те, заедно с държавната ТЕЦ "Марица- изток 2", в момента искат дерогация за новите европейски екологични норми. Трите предприятия си и най-модерните ни въглищни мощности, отговарящи за 40% от доставките на ток.

При създалата се ситуация е съвсем обяснимо защо управниците не споменават нищо и за факта, че държавата - чрез НЕК, притежава 27% от "Контур Глобал Марица-изток 3", но и до ден днешен е плътна мъглата кой и как защитава интересите на електрическата компания в частната централа.

Според договора за изграждането на "Ей И Ес Гълъбово" НЕК се задължава да изплаща квотите за въглеродните емисии, които тя ще изпуска. При евентуален фалит на обществения доставчик пък двете американски централи гарантирано ще започнат да получават приходи директно от ЕРП-тата. Всичко това е описано подробно в контрактите, сключвани през 2001 г. от правителството на Иван Костов и препотвърдени по времето на Тройната коалиция. Тоест далеч преди присъединяването на страната към ЕС и поради това, както коментират юристи, е много трудно в случая да се говори за държавна помощ според европейските правила. Впрочем тази е и причината Европейската комисия да не отговаря вече четвърта година на питането на КЕВР дали въпросните договори могат да се тълкуват като държавна помощ. От Брюксел засега само препоръчват преговори и постигане на съгласие между държавата и инвеститорите.

 

А социалният ефект?

 

Кой каквото и да си приказва, двете американски централи спомагат в значителна степен за развитието на областите Стара Загора и Хасково. От "Eй И Ес Гълъбово" твърдят, че са вложени над 1.6 млрд. евро в българската икономика и са основен стълб за гарантиране на енергийната сигурност на държавата. Значителна част от хората, живеещи в района на Стара Загора, Гълъбово и Раднево, днес разчитат на ТЕЦ-овете и държавните мини, за да се препитават. Колкото до приходите на "Ей И Ес Гълъбово", за периода 2006-2016-а те са малко над 3 млрд. лв., а печалбата е 632 млн. лева.

За същото време приходите на "Контур Глобал Марица-изток 3" са 4.4 млрд. лв., а печалбата -  924 млн. лева. Инвестициите и на този ТЕЦ в икономиката ни са за над 1 млрд. евро.

Като се тегли чертата, излиза, че последните финансови акробатики на властта с двете централи докараха на Националната електрическа компания нов заем за милиард лева и сериозни съмнения сред потребителите и бизнеса доколко добри са те за тях. Самите контракти изтичат след шест до осем години и точно сега, при непрекъснатия недостиг на пари в енергетиката, едва ли е разумно да се дадат 3 млрд. лв. за разтрогване им с идеята, че след десет години някой ще спести минимална сума.

Пламен Симеонов
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във