Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Nokia разшири 5G сделката си с A1 в България

Базираната във Финландия компания за комуникации и информационни технологии Nokia разширява своя 5G радио и основен договор с австрийския телеком A1 на българския, сръбския и словенския пазар, съобщи Nokia.

В България Nokia вече изгражда радиомрежата за достъп (RAN) на А1, а основната мрежа ще бъде с оборудване на Ericsson. Nokia е основен доставчик за радио и основна мрежа в Сърбия и Словения, а през 2019 година беше избрана за партньор при изграждането на радио и основната мрежа на А1 в Австрия.

В Хърватия Ericsson оборудване се използва както за основната, така и за радио мрежата на компанията.

Внедряването на 5G технологията вече е в ход в България. Неизбежно е обаче и изграждането на тази инфраструктура в останалите две страни, се казва в съобщението на финландския гигант.

е са на различен етап на развитие, като А1 стартира 5G в Австрия през 2019 година, а в България компанията разполага с най-бързата 5G мрежа, която е показала 2,5 пъти по-високи медианни скорости спрямо конкурентите, според анализа на Ookla на данни от потребителски тестове, направени през първите шест месеца от годината, допълват от А1.

Nokia също така заяви, че ще подкрепи A1 в усилията им да обхванат с 5G мрежа всички големи населени места, както и основните пътища през следващите пет години.

Nokia е дългогодишен партньор на A1 и работи съвместно за въвеждане на 3G и 4G мобилни мрежи, както и най-голямата австрийска оптична мрежа и множество частни безжични инсталации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във