Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОИ ще започне да изплаща болничните в 5-дневен срок през 2015 г.

До края на 2015-та година Националният осигурителен институт трябва да започне да изплаща болничните в срок до 5 работни дни, вместо сегашните до 15 работни дни от постъпването на документите в съответното поделение - това е една от целите на ръководството на института с въвеждането на новата система за електронно подаване на болничните листове от страна на медицинските лица и на работодателите.

От 1-ви януари догодина лекари, зъболекари и лечебни заведения ще могат да подават информацията от болничните листове по електронен път, а от средата на годината този начин ще стане задължителен за тях. От средата на 2015-та година такава възможност ще бъде въведена и за работодателите, което ще им спести разкарването до НОИ. За осигурените лица ще се запази досегашният ред, според който човек с издаден на хартия болничен трябва да го представи на работодателя си.

"Всяка година НОИ обработва около 2 милиона болнични листове на близо един милион осигурени лица. За целта лекарите, зъболекарите и лечебните заведения представят болничните на хартиен или електронен носител в 14-дневен срок от издаването им, а работодателите подават документите също на място до 15-то число на месеца, следващ месеца на представяне на болничния лист от служителя. От 1-ви януари медицинските лица ще могат да подават данните от болничния по електронен път, като използват безплатно софтуерен продукт от страницата на НОИ", обясни управителят на института Бисер Петков.

„Гратисният период е 6 месеца. Надяваме се да е достатъчен всички да се подготвят и от 1 юни 2015 г. изцяло данните от болничните листове да се подават по електронен път", допълни той.

От началото на декември лекарите и лечебните заведения могат да подават искания за получаване на уникални номера на болничните листове. Електронното подаване на болнични ще бъде валидно за тези, които се издават за настъпила неработоспособност след 31-ви декември 2014-та година. Вторият етап от новата система предвижда въвеждане на възможност за работодателите да подават болничните електронно, което ще им спести време, а така ще намали и срока за изплащане на обезщетението на боледувалото лице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във