Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, отпускана в частните фондове, увери Сачева

Социалният министър Деница Сачева на специален брифинг в Министерския съвет открои това, че се увеличават минималната и максималната пенсия и това, че 30 млн. са отделени за мярката 60 на 40 за следващата година, както и 643 млн. за детски надбавки.

Попитана какви промени ще внесе в Кодекса на социалното осигуряване, свързани с втората пенсия, които днес Сачева е анонсирала пред социалните партньори, тя обясни, че НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, която отпуска на хората, осигурявани в частните пенсионни фондове, така че процентът на намаление да не е 20 на 100, както е в момента, а двойно по-малко.

“НОИ трябва да промени своята методика и да направи съответните изчисления, така че коефициентът на редукция би трябвало да падне почти два пъти от това, което е в момента, т.е под 10%. От 1-ви януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ. Ако желаят и ако техните индивидуални изчисления показват, че така би било по-добре за тях, да могат да извършат този избор в началото на следващата година“, разясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във