Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОИ преведе първите 18,2 милиона лева по схемата 60/40

Националният осигурителен институт преведе първите суми по продължаващата мярка за запазване на заетостта. Това е т. нар. мярка 60/40. Тя беше продължена с постановление на Министерския съвет от 3 юли.

Първите средства получават 285 работодатели за 17 047 лица, като общият размер на сумата е 18 207 775.45 лв., от които компенсации 15 140 105.99 лв. и осигурителни вноски 3 067 669.46 лв. Средствата се изплащат за работници и служители при работодатели, определени от Агенцията по заетостта като отговарящи на условията на Постановление на Министерския съвет 151 от 3 юли 2020 г.

По силата на това постановление НОИ създава и поддържа база данни за работодателите, на които са изплатени средства. Базата данни съдържа информация за работодателя, за общата сума на изплатените средства за съответния месец и за общия брой на работниците и служителите, за които са изплатени.

Като последица от въведените извънредни мерки срещу разпространението на COVID-19 в България, редица търговски обекти бяха принудително затворени, а дейността на други търговци бе силно ограничена. В тази връзка, в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и в нарочно постановление на Министерски съвет се приеха пакет от мерки, целящи осигуряване на гаранции за изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите на засегнатите от извънредното положение търговци.

Социалният министър Деница Сачева обяви през юни, че схемата 60/40 за запазване на заетостта се удължава до 30 септември и, ако се налага, ще бъде продължена до края на годината. Предложението бе единодушно подкрепено от работодатели и синдикати. За да се стигне до евентуално удължаване до края на годината, първо трябва да се видят икономическите показатели за третото тримесечие и ако се наложи мярката да бъде продължавана, тя ще е за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения с възстановяването.

Социалните партньори се договориха от 1 юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации. За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, стоматолозите, като и здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във