Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри нова наредба за прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове, след като Върховният административен съд отмени старата наредба, съобщи БНР.

Заради отмяната на досегашната наредба, в момента липсва подзаконова нормативна уредба, с която да се регламентира изборът за промяна на осигуряването им. Става въпрос за реда, по който осигурените в частен фонд прехвърлят средства от индивидуалните си партиди в държавния фонд "Пенсии". Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2 400 000 души, които са родени след 31 декември 1959 г. и които могат да упражняват правото си на свободен избор.

Кодексът за социално осигуряване регламентира правото на лицата да упражнят избор за промяна на осигуряването си от универсален и професионален пенсионен фонд в държавния фонд. Липсата на ред за реализиране на това право лишава хората от възможността да се възползват от предвидените в закона права като последица от направения избор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във