Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОИ ИЗНЕНАДА КЛЕТИЯ АНДРЕШКО

Новите декларации, с които ще обявяваме доходите си, шашнаха клетия данъкоплатец с големия си обем и с различния си формат в сравнение с миналата година. Промените са направени заради набирането на допълнителна информация за нуждите на Националния осигурителен институт, обясниха данъчни експерти. Нововъведението се състои от две таблици, в които трябва да се декларират здравните и социалните осигуровки при определянето на общия осигурителния доход.
Гражданите, които през 2000 г. имат доходи само по трудов договор, не попълват справките на НОИ. Тя се изисква за работилите по граждански договор и тези, чиято професия не предполага задължително самоосигуряване. Здравни и социални осигуровки не се дължат и при доходи от преотстъпени авторски права, ако те не са единствен доход на работещия.
Голямата изненада, която всъщност са подготвили от НОИ, е, че за първи път данъкоплатците ще трябва да изчисляват сами осигурителния доход в годишната данъчна декларация. Ако внесените през годината осигуровки се окажат по-малко от общия осигурителен доход, данъкоплатецът ще трябва да доплати още пари. Изравняването на сумите се извършва върху разликата от годишния и авансовия осигурителен доход. Със сумата, получена след изравняване на внесените през годината и дължимите осигурителни вноски, декларирани в годишната данъчна декларация, ще се намалява и доходът, върху който се дължи ДОД.
Новата справка определено стряска данъкоплатеца, тъй като неговата философия е колкото по-малко се пише, толкова по-малко е вероятността да сбъркам. Осигурителните експерти успокояват, че към данъчните декларации има две страници указания как да бъдат попълнени въпросните таблици. Ако някой все пак не успее да се справи сам, може да потърси квалифицирана помощ от осигурителните специалисти, поясняват от института. Тази услуга е безплатна и всеки може да се обърне за съдействие към служителите в 112 данъчни служби в страната. Освен това осигурителният институт е открил горещи телефони за консултации в 28-те си териториални поделения. Но данъчните декларации могат да се подават в териториалните поделения и без попълнената справка за НОИ, уточняват експертите. Според тях при такива случаи данъчните служители нямали право да връщат данъкоплатеца.
Всички, които през 2000 г. са реализирали доходи от наеми, ренти, аренди и други нетрудови дейности, трябва да внасят здравни осигуровки, ако това са единствените им доходи и ако не ги осигурява друг член на семейството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във