Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НОИ издаде над 26 000 персонални кода за месец

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до 15 април Националният осигурителен институт  е издал 26 344 персонални идентификационни кода (ПИК), които позволяват достъп до електронните услуги на института.

Между 100 и 120 онлайн заявления на ден се обработват само в териториалното поделение на института в София. В периода 3-15 април 1250 софиянци са поискали да се сдобият с код чрез Системата за сигурно електронно връчване на  на Държавна агенция „Електронно управление“.

Всички подадени онлайн през системата заявления се обработват по реда на тяхното пристигане от служители на НОИ. Подаването на заявление за издаване на ПИК на НОИ през системата не води до автоматично генериране на такъв в момента за заявяването му. Необходимо е заявлението за издаване на ПИК да бъде подавано еднократно от лицето и само към една от структурите на института. Всяко следващо заявление за код от едно и също лице води до преиздаване, което анулира вече издаден/съществуващ такъв и го прави невалиден. 

В услуга на желаещите да заявят и да получат ПИК на НОИ по електронен път на интернет страницата на института е публикувано специално указание.

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на института за ограничаване посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. В него влизат още: подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен; служебното преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г.; режим на контролиран достъп до приемните на института. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във