Банкеръ Daily

След публикация на "БАНКЕРЪ"

НКЖИ подменя рушаща се жп линия

Читателите навярно помнят, че на 28 септември вечерта (вторник) „БАНКЕРЪ“ публикува статия „Линиите и траверсите се рушат под влаковете“ (https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/liniite-i-traversite-se-rushat-pod-vlakovete), в която не бе конкретизирано за кой участък по Четвърта главна жп линия става дума.

Рано на другия ден, от Генерална дирекция на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) позвъниха на автора и му зададоха точно този въпрос: "Къде се намира рушащата се жп отсечка?" И получиха отговора светкавично - бившата жп гара (днес необслужвана жп спирка) Табачка, намираща се между гара Две могили и гара Иваново по линията Горна Оряховица - Русе.

Още същия ден,  от НКЖИ беше изпратена група, която да се увери в истинността на публикацията. А в четвъртък (30 септември), авторът съвсем „случайно“ посети проблемния участъка и установи, че ремонтен екип на жп компанията ударно отстранява констатираните от нас нередности.

От Генералната дирекция на НКЖИ обясниха за „БАНКЕРЪ“, че компанията „започна подмяната на релсовия път в междугарието Две могили – Иваново. Ремонтните дейности се извършват със собствени сили и средства и 15 дни ще продължат в прозорци (т.е. - само в промеждутъците между преминаването на два влака – бел. авт.)“. От ръководството на НКЖИ допълниха още, че "в участъка се полагат и два километра безнаставов релсов път (при тази технология релсите се заваряват за по-безшумно движение с по-висока скорост – бел. авт.)".

Два дни по-късно - на 2 октомври (събота), "редакционно посещение" на място установи, че по-голямата част от посочени в публикацията от 28 септември проблеми по жп линията на спирка Табачка наистина са отстранени. Поставени са нови подложки, зейналите дупки са запълнени с нови болтове, поставени са липсващите гайки и т.н. Останали са и някои изкривени и незавити скрепления, но те са далеч едно от друго и при намалената скорост в правия участък не са проблем за влаковете. С други думи - можем да направим извода, положението е закърпено до подмяната на жп линията. Която, според уверението на шефовете на компанията, трябва да се случи в най-скоро време.

Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във