Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нивото на азотен тор около кораба "Вера Су" е 10 пъти над нормата

Продължава акцията за разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг. Операцията започна в понеделник и трябва да приключи в петък. Работи се на 24-часов непрекъснат режим. 

При отварянето на хамбара днес е станало ясно, че на повърхността азотният тор е втечнен, затова цял ден и се е изсмуквала втечнената част, за да се разбере какво е състоянието на веществото по-надолу. Баржите от пристанище Варна вече са тръгнали към кораба, очаква се да пристигнат около полунощ.

След това товарът ще бъде прехвърлен на баржите, а навътре в морето ще се извърши прехвърлянето му на специален танкер.

Колегите от "Морска администрация" успяха да отворят с външна хидравлика единия от люковете. Вътре се виждаше течна консистенция. Не мога да коментирам цялото състояние на товара, но това видях аз. Едно от неизвестните неща в този план беше състоянието на товара. Частично е ясно, че отгоре има течна фракция, каза Петър Димитров. зам.-министър на околната среда и водите.

Пробите на водата около кораба показват, че нивото на азотен тор е 10 пъти над нормата. Те показват и наличие на нефтени продукти, нефтеното петно се движи успоредно на брега в южна посока.

От екоминистерството са категорични, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба остават в ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във