Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЮ ИМИДЖ СЕ ЗАКАНИ НА ДЪРЖАВАТА

Месеците, които изминаха след подписването на приватизационния договор за киноцентъра в Бояна, вече са четири. За 95% от капитала на Бояна филм купувачът Ню имидж трябваше да плати 12.224 млн. лв. и да направи инвестиции в размер на 30.5 млн. лева. Сделка обаче все още няма, а изходът от тази процедура май ще се решава в съда. За в. БАНКЕРЪ адвокатът на Ню Имидж Иван Тодоров заяви, че компанията ще чака до 31 май да й бъдат джиросани акциите на Бояна филм и ако това не стане, ще бъде заведен иск срещу държавата. Възможно е освен това Ню Имидж да започне да съди и изпълнителния директор на Бояна филм Евгени Михайлов, защото според тях той е причината сделката да не може да бъде приключена.
Последното условие Ню Имидж да стане собственик на дружеството е да бъде учредена 20-годишна ипотека върху имота на киноцентъра като гаранция, че с него няма да могат да се сключват сделки. Михайлов обаче отказва да подпише договора за нея. Аргументите му са, че площта, която трябва да се ипотекира, е по-голяма от записаната по нотариален акт. В договора фигурират 335 дка земя, а в акта за собственост - 302 декара. Според адвоката на Ню Имидж ипотеката се прави, като в нотариалния акт изрично се казва каква е площта според акта за държавна собственост, която е 302 декара. По-голямата площ пък се получава от цифровото заснемане, извършено от общинската фирма ГИС, което дава много по-точни данни. Въпреки разликата в квадратурата имотът е един и същ, като не трябва да се забравя, че и голяма част от терена - над 180 дка, е реституирана и фактическата площ за ипотекиране е около 119 декара. Според Иван Тодоров американците са съгласни да подпишат и споразумение с Агенцията за приватизация, че ако ипотеката бъде обявена за недействителна, веднага ще учредят нова.
Другият довод на изпълнителния директор на киноцентъра Евгени Михайлов, че не всички имоти на реститути са нанесени в скицата за ипотеката, също отпадал, защото това е технически невъзможно. Минималният срок за нанасянето им е от шест месеца до две години. В самия закон пък не се изисква и скица за ипотеката, но нотариусите са поискали такава. Тодоров допълни, че задължението на Михайлов е било да брани предприятието от реститути, а не обратното, тъй като има решение на IV Г. О. на Върховния касационен съд от 21 януари 2002 г. по гражданско дело № 317/2001 г., което гласи, че собствеността върху земеделските земи не може да се възстановява, ако земята е застроена или ако върху нея са били проведени такива мероприятия на държавата, които са били предназначени и са служили за задоволяване на важни държавни нужди, нужди на науката и културата, на сигурността и отбраната на страната, екологични и благоустройствени нужди на държавата и общините. От това излиза, че поземлени комисии, както и ръководството на Бояна филм са пренебрегнали решението на съда.
Според Иван Тодоров Евгени Михайлов е в течение на процеса на връщане на имотите на всички реститути. На пресконференцията си през миналата седмица Михайлов беше поканил всички претендиращи за реституирани имоти, сякаш е техен адвокат, а не е ръководител на Бояна Филм, призван да съхранява активите й.
Това не е първото ритане по кокалчетата между изпълнителния директор Евгени Михайлов и бъдещите собственици на Бояна филм.
Най-общо казано, мнението на Ню Имидж е, че Евгени Михайлов не желае да се приключи приватизационната сделка. Какво ще последва оттук нататък зависи единствено от действията на всички страни в спора, наречен приватизация на Бояна филм. Много вероятно е краят на тази сага да е далеч напред в годините, някъде в съдебните зали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във