Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нискотарифни авиокомпании имат интерес към Летище София

Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ „Предприемачество. Развитие. Перспективи“.

Основните нискотарифни компании, които доминират трафика на столичното летище, са Wizz air и Ryanair, като обаче и двете компании нямат бизнес като летищен оператор. Решението е взето след консултации с експерти от Световната банка. По процедурата са зададени 3000 въпроса и поради обема на работата, която е нужна по отговорите, от ведомството са решили да удължат срока.

Преди десетина дни транспортният министър взе решение да удължи срока за подаване на оферти за концесията на Летище София с два месеца. Това е второто удължаване, като предишното беше поставило срок до 22 ноември.

Тръжната процедура бе стартирана през юли, а правителството очаква да получи общо 3.9 млрд. евро без ДДС от 35-годишната концесия на Летище София. Тук се включва първоначалната сума, която трябва да плати концесионерът – около 600 млн. лв., всички такси, които ще се превеждат за целия срок на ползването, както и строителството на Терминал 3.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във