Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нищо не е направено за решаване на водния проблем на Бургас, алармира екоминистърът

Екоминистърът Емил Димитров заяви, че до момента нищо не е направено за решаване на проблема с недостига на вода за Бургас, месец след като бяха набелязани мерки в тази посока. По думите му причината е с липсата на организация, която трябва да се създаде от областните управители на Бургас и Варна, кметовете на двата града и ръководителите на местните ВиК дружества.

"Ако ние не направим водопровода до 20 февруари аз не искам да съм в Бургас на изборите. Аз им казах: "Ще стане това като с Перник". Ние имаме вода, но не я управляваме добре", каза министърът.

Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир "Камчия" ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", изтъкна Димитров пред БНТ.

Той припомни, че още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. "Цонево" и яз. "Девня". Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров.

Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, ако няма водопровод, ще е късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във